Az adóhatóság lecsapott egy warezoldalra

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi főigazgatósága ma konferenciát rendezett A szellemi tulajdonjog védelme és a világháló címmel. A rendezvényen egy közelmúltban indult nyomozásukról is beszámoltak, amelyben a filmek korai internetes feltöltésével foglalkozó CiNEDUB releasercsoport is érintett – adta hírül a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A NAV tájékoztatása alapján több mint 5000 filmet, 4000 zeneszámot, majdnem 6000 számítógépes játékot és csaknem félezer szoftvert lehetett letölteni arról az oldalról, amelyen a működtetői ellen a közelmúltban nyomozást indítottak. A szerzői jogok megsértésével illegálisan közzétett tartalmakhoz a felhasználók emelt díjas sms vagy előzetes banki átutalás ellenében férhettek hozzá. A kilencfős elkövetői csoport tagjai nagy informatikai rutinnal rendelkeznek, szervereiket speciális védelemmel látták el. Hozzájuk egy másik csapat kapcsolódott, amelynek tagjai gondoskodtak arról – például a hang mozikban való digitális rögzítésével –, hogy a filmpremierek utáni napokban az alkotások magyar szinkronnal felkerüljenek a weboldalra.

A hírek szerint e csapatnak, a CiNEDUB-nak volt köszönhető, hogy nagy amerikai filmgyártók „feketelistára” tették Magyarországot, és egy ideje a nemzetközi premierhez képest néhány hetes késéssel engedik filmjeik bemutatását a magyar mozikban.

A szerzői jogok megsértésével gyanúsított csoport által okozott kár vizsgálata folyamatban van, azonban csak a filmek feltöltésével mintegy 640 millió forint kár okozásáról tudósított a NAV. A hatóság a felhasználók által fizetett összegek útját is követte, kiderült, hogy olyan számlákat adtak meg a befizetéshez, amelyeknek a tulajdonosai látszólag nem kapcsolódtak az elkövetőkhöz. Ezeket a számlákat internetes műveletekkel kezelték, kisebb tételekben továbbutalták a beérkező pénzeket újabb számlákra. A láncolat végén gazdasági tevékenységet valójában nem végző cégek álltak, melyek képviselői aztán készpénzben vették ki a pénzt a bankból és adták át az elkövetőknek. A felhasználók révén nagyjából 10-15 millió forintos bevételhez jutottak a gyanúsítottak, de sejthető, hogy más szerverek működéséből is hasznot húztak, ugyanis a vizsgált bankszámlákra 2006 óta mintegy százmillió forint érkezett. A csoport két irányítóját a pénzügyi nyomozók őrizetbe vették.

A NAV Bűnügyi Főigazgatóságán az Információ-technológiai Osztály végzi a nyomozást a szerzői jogot sértő, online elkövetett bűncselekmények esetében. Az utóbbi hat hónapban 11 kiemelt, azaz 500 millió forintot meghaladó értékre üzletszerűen vagy bűnszövetségben, illetve bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekmény ügyében folytatott nyomozást – írja a HENT hírlevele.

Azóta történt

Előzmények