Ingyen nézhető magyar filmek az interneten

Meghosszabbította karácsony előtt elindított akcióját a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA): januárban még biztos nézhető lesz otthonról is a gyűjtemény egyébként szabadon nem hozzáférhető anyagainak – magyar filmeknek és televíziós műsoroknak – java része.

Hirdetés

A NAVA a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum, amely audiovizuális tartalmakat gyűjt. Indulása, 2006. január 1-je óta gyűjtőkörébe tartoznak az országos földfelszíni terjesztésű televíziók (m1, m2, Duna TV, RTL Klub, TV2) és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorai, de befogad helyi műsorszolgáltatói vagy bármilyen egyéb audiovizuális tartalmú anyagokat feldolgozási vagy tárolási célból.

A gyűjteményben megtalálhatók többek között az 1931 és 1941 között készült világhíradók, 1941 és 1981 között forgatott magyar játékfilmek, vizsgafilmek és a Mindentudás Egyeteme előadásainak felvételei. Mivel azonban a játékfilmek és a tévéműsorok jogvédettek, csak egy zárt hálózatból, a jellemzően iskolákban, közkönyvtárakban és múzeumokban található NAVA-pontokról lehet elérni ezeket, otthonról csak keresni lehet a katalógusban.

December 18-a óta azonban a NAVA-t üzemeltető Neumann Kht. a jogvédett anyagok egy részét szabadon elérhetővé tette, két lépcsőben. Egyrészt egy szűkebb, 77 kiválasztott anyagból álló vegyes gyűjteményt nyitottak meg a közönség előtt egy e célra létrehozott oldalon. Itt a böngészőben, streaming video formában szabadon megtekinthető az összes anyag – köztük a Megáll az idő, az Isten hozta, őrnagy úr! vagy a Egri csillagok –, ehhez még regisztrálni sem kell. Ha valaki regisztrál (ami ugyancsak ingyenes), az egyébként otthonról nem elérhető anyagok közül továbbiak – 103 magyar film, valamint a Duna TV és a TV2 2006 óta készült műsorai – válnak elérhetővé. Ezek RealPlayerrel nézhetők meg.

Januárban még lehet nézelődni

A szervezők elképzelése szerint a „nyílt nap” csak az év végégig tartott volna, de a nagy érdeklődésre való tekintettel és mert fel akarják mérni a tartalom iránti igényt, meghosszabbították azt. Deme Zsófia, a Neumann Kht. szóvivője lapunknak elmondta, hogy januárban még biztos marad az ingyenes filmnézési lehetőség, de hogy pontosan meddig, még nem dőlt el. „A jogtulajdonosokkal folytatott egyeztetések eredményének függvénye a pontos dátum, ezek a tárgyalások még nem zárultak le” – mondta.

A 77 filmajándék oldalát december második felében közel 80 ezer ember látogatta meg, összesen több mint 500 ezer anyagot megnézve. Deme szerint az első napokban főleg a kötelező olvasmányok filmváltozatai voltak népszerűek, de aztán elkezdett kiegyenlítődni a mezőny. „Véleményünk szerint hosszú távon a kevésbé híres műsorok, filmek is megtalálják az útjukat a közönséghez” – mondta.

A most meghosszabbított ingyenes hozzáférési akció azt a célt is szolgálja, hogy felmérjék az igényt az ilyen típusú filmanyagok iránt. Az így gyűjtött tapasztalatok alapján fogják kidolgozni annak az üzleti modelljét, hogy miként lehetne a NAVA archívumát vagy annak bizonyos részeit megnyitni, és otthonról is elérhetővé tenni az érdeklődők számára. Az ehhez szükséges jogdíjak megfizetéséhez forrás lehet a szponzoráció, az előfizetés, a reklám vagy ezek ötvözete – sorolta a mérlegelés alatt álló opciókat Deme.

Azóta történt

Előzmények