Mi legyen a roaminggal Európában?

Nincs valódi verseny a roamingszolgáltatások európai piacán, ezért szükség van a terület további szabályozására – fejtette ki tegnap a barcelonai Mobile World Congress 2011 mobiltelefonos szakkiállításon Neelie Kroes, a második Barroso-bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke. A politikus szerint a tarifák lépcsőzetes csökkentése ellenére is tovább folytatódik az előfizetők nehezen indokolható „lenyúlása” az Európai Unión belül.

„Örülnék, ha azt mondhatnám ma önöknek, hogy a roamingpiacon verseny van; hogy az adatroaming-tarifák egyre közelebb kerülnek belföldi tarifák szintjéhez; hogy a sokkoló számlák kora véget ért; hogy a beszéd- és sms-roamingdíjak nem a megengedett maximumok közelében mozognak. De sajnos nem tudom ezt mondani” – vezette fel a problémát a biztos asszony. Aki szerint minden jel arra mutat, hogy a piac önszabályozása e területen nem hozza meg a kívánt eredményt.

Évek óta tartó küzdelem

A roamingtarifák radikális csökkentéséért a korábbi távközlési biztos, Viviane Reding indított harcot, ő volt az, aki négy évvel ezelőtt az árbevételüket féltő mobilszolgáltatók tiltakozása ellenére is keresztülvitte az erről szóló törvényjavaslatot az Európai Parlamenten. Az általa kijárt új szabályozás a telefonhívások (beszéd) és az adatforgalom (internet, sms) uniós roamindíjait 2011-ig évente lépcsőzetesen csökkenti.

Az eredeti elképzelés szerint a díjmaximumokat megállapító hatósági beavatkozásra csak addig van szükség, amíg a piacon nem indul be az egészséges verseny, onnantól kezdve nem lesz szükség intervencióra. A jelenlegi roamingszabályozás 2012. június 30-án jár le.

Neelie Kroes

Brüsszel tavaly decemberben az érintett piaci szereplők, a fogyasztók és a szakhatóságok bevonásával konzultációt kezdeményezett a kérdésben, Neelie Kroes most ennek tanulságairól is beszámolt. „A legtöbb érintett úgy látja, hogy a piaci verseny nem kellően élénk, és további beavatkozásra van szükség 2012 után is. Egyértelműen így vélekednek a fogyasztókat képviselő szervezetek és a nemzeti szakhatóságok. De úgy gondolom, fontos rámutatni arra is, hogy a nagykereskedelmi díjak ügyében számos mobilszolgáltató is osztja ezeket az aggodalmakat” – hangsúlyozta a beszédében a biztos.

Merész cél

Kroes kiemelte, hogy a beszédroaming díja még ma is több mint háromszorosa a belföldi tarifáknak, míg az adatforgalom esetében a különbség még nagyobb. „A fogyasztók gyakran 5 eurocentnél is kevesebbért töltenek le egy megabájt adatot a hazájukban, de akár 2,6 euró is lehet ebből, ha átlépik a közösség láthatatlan határait!”

A biztos programjában az a célkitűzés szerepel, hogy 2015-re a belföldi és a EU-n belüli „külföldi” telefonálás, sms-ezés és internetezés díjai közötti különbség megszűnik – ez azonban jelenleg utópisztikus elképzelésnek tűnik. Neelie Kroes elmondta, hogy az elkövetkező hónapokban fogják kidolgozni a cél eléréséhez szükséges szabályozást. A lehetőségek között van az eddig is alkalmazott díjmaximalizálás mellett a roamingprobléma „gyökerének kezelése”, például olyan virtuális, páneurópai roamingszolgáltatók megjelenésének ösztönzésével, melyek eleve vékonyabb nyereséghányadra építik az üzleti modelljüket.

„Végül meglehet, hogy egyetlen megoldás nem lesz elegendő önmagában. Nem zárhatjuk ki annak a lehetőségét, hogy több kezelési mód egyidejű bevezetésére lesz szükség a jelenlegi szabályozás lejárta utáni években ahhoz, hogy egy hosszabb távon fenntartható megoldás alapjait fektethessük le. Mert – miközben nem hiszem, hogy az idő önmagában megoldhatja a problémáinkat – nehéz elképzelni, hogy az árszabályozás örökké fenntartható” – magyarázta.

Azóta történt

Előzmények