Négy éven belül kifulladhat a blokklánc projektek 90%-a

A blokklánc azon kevés technológia közé tartozik, amely az utóbbi években csak úgy berobbant, és az ázsiója folyamatosan nőtt. Emiatt nagyon sokan gondolkodtak és gondolkodnak a blokklánc kihasználásában, részben a technológiai hájp miatt, de a Gartner szerint az iparágat erősen fenyegeti az úgynevezett blokklánc fáradtság. Ezen azt kell érteni, hogy az adott blokklánc mögött nincs igazán hasznos felhasználási modell, vagyis a beindított projekt egy idő múlva kifullad.

A Gartner úgy gondolja, hogy az érintettek többsége nem tud megfelelni a technológiának, és emiatt 2023-ra a projektek 90%-án érződni fog a blokklánc fáradtság. Alex Pradhan, a vállalat vezető elemzője szerint a legtöbb blokklánc projekt kísérleti stádiumban maradt, a technológia kiforratlansága és a szabványok hiánya, valamint a blokklánc félreértése miatt. Utóbbi egy meglehetősen érdekes probléma, de bizonyos projekteknél felmerül, hogy valóban érdemes-e ezeket blokkláncra építeni, vagy igazából ennek a hasznossága megkérdőjelezhető.

A blokkláncra építők többsége ráadásul nem tekinti a technológiát kritikusnak, mindössze a megkérdezettek 19%-a válaszolta azt, hogy a blokklánc egy fontos megoldás az adott problémára, de ennél is érdekesebb, hogy csupán a megkérdezettek 9%-a invesztált a futó projektekbe.

Általánosan elmondható, hogy a blokkláncra csak akkor érdemes építeni, ha annak egy adott vállalat kellő alapossággal utánajárt, és az adott problémára valóban megoldásokat kínál.