Japán nem bír az AI és a chipgyárak energiaigényével

2050-ig 35-50 százalékkal kell fokozni Japán áramtermelését, méghozzá az AI és a chipgyárak növekvő igényei miatt.

Eddig is tudtuk, hogy az EV-k, az AI és a chipgyárak meghökkentően sok áramot igényelnek, de a világ csak a következő években, évtizedekben szembesül majd ennek hatásaival, következményeivel.

Japán előre tervezne, és azt mondja, hogy az AI és a chipgyárak annyira sok áramot igényelnek, hogy a növekedés miatt az ország áramtermelését 35-50 százalékkal kell fokozni 2050-ig – vázolják egy kormányzati előrejelzésben.

A jelenlegi évtizedre jósolt 1 billió kWh-s áramtermelést 1,35 vagy 1,5 billió kWh-ra kell emelni, hogy kielégítsék az igényeket, amelyeket az egyre sokasodó adatközpontok, chipgyárak, AI-szolgáltatók és más energiaigényes cégek generálnak – közölték.

Az igénynövekedésre 20 éve nem volt példa, és a dokumentumok szerint nagyszabású befektetéseket követel meg a helyzet. Azt mondják, hogy amennyiben a megújuló energiatermelést nem sikerül fokozni, akkor a stabil áramellátás bizonytalanná válhat. Eközben feltérképezik a dekarbonizációs lehetőségeket és ipari irányelveket.

Az ország jelenleg erősen függ a Közel-Keletről származó fosszilis üzemanyagkészletektől, de tavaly már törvényben rögzítették a dekarbonizációs terveket, amelyek befektetései tíz év alatt meghaladják a 962 milliárd dollárt. Következő-generációs napelemektől, lebegő offshore szélfarmoktól, újraindított atomerőművektől és következő-generációs reaktoroktól várják a megoldást.

Azóta történt

Előzmények