Nem elég jó az Oracle

Hiába jelentett jó számokat az Oracle, részvényei mégis gyengültek – 3,72 százalékkal, 13,21 dollárra – a tőzsdezárás utáni kereskedésben, mivel a befektetők nem látják az elmúlt két évben akvizíciókra költött közel 19 milliárd dollár pozitív hozadékait. Pedig a vállalat 42 százalékkal, 765 millió dollárra növelte nettó nyereségét az egy évvel korábbi 540 millióról. Az egyszeri tételek nélkül a profit részvényenként 19 cent volt, egy centtel több az elemzők által várt értéknél. A február 28-án véget ért üzleti negyedévben – mely az Oracle időszámítása szerint a harmadik – az árbevétel 18 százalékkal, 3,47 milliárd dollárra nőtt, amely valamivel megint jobb a Wall Street prognózisánál, ráadásul a cégvezetők szerint az erős dollár nélkül a bővülés elérte volna a 22 százalékot.

Mégis, az Oracle kulcstermékének számító – az összes szoftverbevétel kétharmadát adó – adatbázisok forgalma mindössze 5 százalékkal, 827 millió dollárra javult. Eközben az üzleti szoftverek licencei 269 millió dollárt hoztak, 77 százalékkal többet, mint egy éve. Itt a látványos bővülés az akvizícióknak köszönhető, ám beszédes adat, hogy 2004-ben, amikor a PeopleSoft, a Siebel, a Retek és az Oracle is még önálló vállalat volt, négyük összesített forgalma 297 millió dollár volt, tehát több, mint az integrációt követően. Safra Catz pénzügyi vezérigazgató jelezte is, hogy újabb nagy halak felvásárlása már nem várható.

A szoftvervállalat a negyedik negyedévre 4,39–4,55 milliárd dollár árbevételt és részvényenként 26–28 centes profitot vár.

Azóta történt

Előzmények