Nem lesz annyira buta a Windows 7 Starter

A Microsoft már az év elején bejelentette, hogy hat változatban lesz majd elérhető új operációs rendszere, a Windows 7. A fejlődő piacokon, illetve netbookokon és ott is kizárólag előtelepített formában forgalmazni engedett Startert egy végletekig lecsupaszított rendszerként képzelték el Redmondban: az eredeti tervek szerint ez a kiadás jó néhány korlátozást tartalmazott volna, például legfeljebb három alkalmazás egyidejű futtatását támogatta volna. Ez az elképzelés azonban időközben megváltozott – állítja egy, a Windowsokkal kapcsolatos tervekről általában megbízható információkat kiszivárogtató weboldal.

Paul Thurrott úgy tudja, hogy ezt a korlátozást végül nem építik be a Windows 7 Starterbe. A szakblogger szerint ez jó hír, de még így is marad olyan „béna megkötés”, melyet jobb lenne elfelejteni: ez a kiadás például jelenleg az asztal háttérképét sem engedi lecserélni. „Őszintén szólva ez komolyabb gond, mint a háromalkalmazásos limit, amely ugyan rettenetesen hangzik, de a valóságban egyáltalán nem futunk bele olyan gyakran” – írja.

Kapcsolódó pletyka, hogy a Microsoft állítólag módosította azokat a maximális hardverspecifikációkat, melyeken belül még netbooknak tekint egy számítógépet. Amint az ismert, a szoftvercég ezekre a kis méretű és általában szerényebb teljesítményű hordozható gépekre jelentős diszkonttal adja operációs rendszereit (jelenleg a Windows XP-t) a gyártóknak, de csak akkor, ha azok az általa szabott hardveres korlátokon nem lépnek túl. A Microsoft-tervekkel kapcsolatban szintén jól tájékozott Tech ARP azt írja, hogy Windows 7 Starter esetében a limit 10,2 colos kijelzőméret, 250 GB-os merevlemez vagy 64 GB-os SSD,  1 GB RAM, valamint legfeljebb 2 GHz-en futó, egymagos és 15 wattnál többet nem fogyasztó processzor lesz. Korábban a grafikus teljesítményre és az érintésérzékeny kijelzőre is voltak korlátozások, ezeket azonban az új Windowszal el fogják törölni.

A Microsoft egyelőre egyik értesülést sem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta.

Azóta történt

  • Windows 7 Starter netbookokra

    Az új operációs rendszer terjesztésének egyik fontos lépése lesz a kicsi hordozható számítógépekre szánt kiadás.

  • Mindenki netbookot akar

    Az idén minden ötödik eladott hordozható gép netbook lesz – jósolja egy piackutató. A notebookok piaca eközben stagnál.

Előzmények