Nem lesz e-szavazás Írországban

Dicstelen véget ért Írországban az elektronikus szavazás bevezetését célzó kísérlet: John Gormley környezetvédelmi, örökségvédelmi és önkormányzati miniszter a múlt héten bejelentette, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben igazolhatatlanul magas költségvonzatok miatt egyelőre letesznek a terv megvalósításáról. A kormány most annak a módját keresi, hogy miként szabadulhatna meg a lehető legkisebb veszteséggel az évekkel korábban megvásárolt, de sosem használt szavazógépektől.

Írországban 2002-ben kezdődött meg az e-szavazás bevezetésének előkészítése. A sikeres pilotokat követően Martin Cullen korábbi önkormányzati miniszter 51 millió euróért (ez kurrens árfolyamon több mint 15 milliárd forint) vásárolt szavazógépeket egy holland vállalattól, de ezekről később kiderült, hogy nem elég biztonságosak. A masinák ráadásul nem feleltek meg a kormány által megszabott feltételeknek, mert nem képesek a leadott szavazatokat igazoló és az esetleges ellenőrzéshez, újraszámláláshoz szükséges papírigazolás kiadására.

Gormley szerint a szükséges hardveres és szoftveres átalakítások további 28 millió eurót emésztenének fel, ez a pluszkiadás pedig a mostani gazdasági helyzetben nem indokolható. Az ír közvéleményt már az is felbőszítette, hogy a raktárban porosodó gépek tárolásáért a kormány 2004 óta évi 800 ezer eurót fizetett. „A lakosság általában elégedett a mostani papíralapú szavazással, amire tekintettel kell lennünk, amikor az elektronikus szavazási rendszer jövőjéről döntünk” – nyilatkozta a miniszter.

A döntés ugyanakkor nem általában az e-szavazás, csupán a holland Nedap által szállított rendszer elvetését jelenti. Szakértők szerint a gépeken csak az eredeti vételár töredékéért tud majd túladni az ír kormány.

Előzmények