Nem része mindig a stratégiának az informatika

A RE:CALL 2004 első negyedévében informatikai helyzetfelmérést végzett az élelmiszer-ipari vállalatok körében, amelynek célja az iparágat jellemző informatikai megoldások és az információtechnológia menedzselése során alkalmazott módszerek feltérképezése volt. A felmérés szerint az élelmiszer-ipari ágazatban az üzleti stratégia elkészítésébe csak elvétve vonják be az informatikai terület illetékesét. Az adatok azt mutatják, hogy it-stratégiával mindössze a megkérdezett cégek fele rendelkezik.

A hazai élelmiszer-ipari vállalatok negyedakkora it-költségvetésből gazdálkodnak, mint a fejlett országokban működő versenytársaik; árbevételük mindössze 0,49 százalékát fordítják az informatika működtetésére és fejlesztésére. Eltérő arányokkal találkozhatunk a magyar, illetve külföldi tulajdonban lévő vállalatoknál, a magyar tulajdonosokkal rendelkező vállalatok kevesebbet, 0,36 százaléknyit, míg a külföldi tulajdonban lévők ennek majdnem kétszeresét költik informatikára.

Az alkalmazott integrált vállalatirányítási rendszerek között egyaránt megtalálhatók a kisebb (jellemzően hazai fejlesztésű) és a nagyobb (például SAP, MFG/PRO, Forrás, CSB, Infosys, MOVEX, JDE) rendszerek, amelyekkel hasonlóan elégedettek a cégek. A felmérés adatai alapján a humán területen a Nexon Berenc, a döntéstámogatásban a Cognos a legelterjedtebb rendszer.

A vállalatok nem kínálnak online szolgáltatásokat vevőiknek, szállítóiknak és az intranet nyújtotta lehetőségeket sem használják ki teljes mértékben. Informatikai beszállítóikat elsősorban a szolgáltatás műszaki tartalma, másodsorban ára, valamint az ajánlatot tevő cég referenciái alapján választják ki. Az adatbiztonsági intézkedésekre jellemző, hogy a biztonsági mentések során alkalmazott eljárás a legtöbb esetben biztosítja az előző napi állapot visszaállításának lehetőségét. A felmérés tanulsága szerint a cégek kétharmada rendelkezik informatikai biztonsági szabályzattal, de csak minden második készített informatikai katasztrófatervet.

(*) A felmérésben a húságazat szereplői képviseltették magukat a legnagyobb számban, ezért a tanulmány az alágazat külön jellemzésére is kitér. Az eredményekből kiderül, hogy a húságazatnál szinte minden tekintetben kedvezőtlenebb a helyzet, mint az élelmiszeripar egészében.

Azóta történt

Előzmények