Német jelentési kényszer miatt perel a Twitter

Perel a Twitter, mert keddtől kötelező gyorsan blokkolni vagy törölni bizonyos tartalmakat, ráadásul a rendőrségnek is át kell adni az adatokat.

Kedd óta Németországban a közösségi médiás cégek számára kötelező gyorsan blokkolni vagy törölni a bűnözéshez köthető tartalmakat, valamint az adatokat jelenteni is kell a rendőrség számára.  Az intézkedés része a gyűlöletbeszéd elleni szabályozások kibővítésének.

A Twitter szerint mindez lehetővé teszi, hogy a felhasználói adatokat a hatóság már azelőtt megkapja, hogy bárki egyértelmű bűnt követne el. Tavaly hasonló pert kezdeményezett a Facebook és a Google is, a Twitter most arról beszélt, hogy az állampolgárok alapvetői jogaiért aggódik, ezért indít pert az intézkedés kapcsán.

A Twittert az aggasztja, hogy a felhasználói adatok hatóságokkal való proaktív megosztása vádlói szerepbe kényszeríti a privát cégeket, hiszen akkor is jelenteniük kell a felhasználókat, ha még nem is követtek el illegális tevékenységet.

A német szabályozás a Facebook, a Twitter és a YouTube platformjain megjelenő, káros tartalmak szabályozása és eltávolítása érdekében született, a jelentések szerint. A törvény rendszeres jelentést követel a cégektől, amely bizonyítja azok együttműködését. Mivel ezt az ötletet nem találták hatékonynak, azóta még szigorítottak. A jelentések szerint a bővített szabályozásokkal azt szeretnék elérni, hogy a hatóságok hatékonyabban érhessék utol a szélsőjobboldali extrémizmust, valamint a gyűlöletbeszédet.

Azóta történt

Előzmények