Németországban jövőre külön díjat szednek az internetért


Akad, akinek nem tetszik...

A Reuters jelentése szerint a 16 német szövetségi tartomány vezetői csütörtökön megállapodtak, hogy 2007. január elsejétől 5,52 euró havidíjat kell fizetniük a Német Szövetségi Köztársaságban mindazoknak, akiknek nincs bejelentett rádió- vagy tévékészülékük, de internetkapcsolattal rendelkező számítógépük vagy internetes tévé- és rádióműsorok elérésére alkalmas mobiltelefonjuk viszont van. A központi díjbeszedő szervezetnek (GEZ) fizetendő havidíj ugyanannyi, amennyit Németországban rádió-előfizetésként szednek be.

A német háztartások több mint 17 eurót fizetnek havonta tévédíjként, ám mindeddig a neten sokkal több rádióműsor elérhető, mint televízióadás, így az ARD csatorna annyi pénzt követel a számítógépes és telefonos hozzáférésért, amennyibe a rádió kerül egy előfizetőnek.

A tervezett újabb adót éles kritikák érik az ipari csoportok részéről, akik azzal érvelnek, hogy a német vállalkozásokat, különösen a kis- és középvállalatokat sújtja. A német tévédíj egyébként a legmagasabbak közé tartozik Európában, csak Svájcban és a skandináv országokban fizetnek többet. A bevételből a négy nemzeti és néhány helyi műsorszóró, valamint az összes közösségi rádió részesedik.

Azóta történt