Megérkezett Európába is a Netflix

A videókölcsönzés területén kiemelkedően sikeres amerikai Netflix még tavaly bejelentette, hogy elindítják a globális terjeszkedést, és ennek egyik lépéseként Kanada és Dél-Amerika után a szolgáltatás elérhető lesz Európában is. Az előzetes ígéreteknek megfelelően idén már két európai országban, Nagy-Britanniában és Írországban is igénybe lehet venni a Netflix szolgáltatásait.

Habár a cég a DVD-filmek kölcsönzésével nőtt nagyra, ezt az üzletágat az utóbbi években fokozatosan visszaszorítják, és az online filmkölcsönzésre koncentrálnak. Az online nézhető filmekhez való hozzáférésért havi díjat kell fizetni, Európában egy kicsit többet, mint az Egyesült Államokban: míg ott 8 dollár az előfizetési díj, az említett két országban 9 dollárnak megfelelő font, illetve euró.

E piacon várhatóan éles lesz a verseny, mivel többek között az Amazon.com tulajdonában lévő Lovefilm is jelen van Európában, körülbelül kétmillió előfizetővel, és ők olcsóbbak is (a Netflix Nagy-Britanniában 5,99 fontot kér havonta, a Lovefilm 4,99-et).

A Netflixnek egyébként nagy szüksége van új piacokra, mivel még mindig nem heverték ki azt a veszteséget, melyet egy tavaly nyári áremelésük okozott: a feldühödött fogyasztók nem nyelték le, hogy az egyik kombinált szolgáltatás – postai úton DVD- + netes kölcsönzés – árát 60 százalékkal megemelték. A csalódott amerikai előfizetők  ezek után tömegesen hagyták ott a Netflixet, június és szeptember között 800 ezer szerződést mondtak fel emiatt, és a visszamondási hullám, csendesebben ugyan, de egész 2011 év végéig tartott (összesen 20 millió előfizető van az USA-ban). A hibás döntés miatt a cég értéke is jelentős mértékben csökkent, pletykaszinten azt is megemlítették, hogy csak a felvásárlás segítheti ki őket a bajból.

Azóta történt

  • Az internet megöli a DVD-t

    Az Egyesült Államokban az idén először több filmet néznek majd interneten keresztül, mint fizikai adathordozón.

Előzmények