Netflix: jó-jó, de nem az igazi

Az új előfizetők számával kapcsolatban még úgy is nagyot tévedtek a cég elemzői, hogy a tavalyinál jóval alacsonyabb bővüléssel számoltak.

Negyedéves jelentésében a Netflix 1,7 millió új előfizetőről számolhatott be részvényeseinek, ami jócskán alulmúlta az előzetes becsléseket: a vállalat 2,5 milliós bővülést várt az online nézhető kínálatért, ami eleve 800 ezerrel kevesebb az egy évvel korábban tapasztaltaknál. Június végén 83 millióan fizettek globálisan a szolgáltatás használatáért. A tulajdonosi körhöz eljuttatott levél az amerikai áremelés témáját felkapó és azt hosszasan napirenden is tartó sajtót, illetve a kínai szabályozási környezetet okolja a harmatos eredmények láttán.

Legnagyobbat az Egyesült Államokkal kapcsolatban tévedtek a Netflix elemzői: félmillió új előfizető helyett 160 ezer friss hús szerzett jogosultságot többek között a saját gyártású Orange is the New Black negyedik évadának megtekintésére.

2,1 milliárd dollár csörrent a kasszában a negyedév során, előzetesen ezt jósolták a Wall Streetről is. A kiadásokat levonva 41 millió dollár maradt, ami az egy évvel korábbi 26 milliós nyereséghez képest nem is rossz, a 2014-es 71 millióval szembeállítva már annál inkább.

A részvényenkénti hozam tavaly júniusban 6, most 9 cent lett. A vállalat papírjainak kereskedelmében nem okozott törést a jelentés, június vége óta emelkedik az árfolyam. Éves viszonylatban 14 százalékkal érnek kevesebbet a részvények, a hétfői tőzsdezáráskor 98,81 dolláron bonyolították az utolsó tranzakciót.

Az internetes televíziózás további térnyerésére apelláló vezérigazgató szerint összességében minden rendben, a dolgok jó irányba haladnak. Ahogy minden alkalommal, ezúttal is jelezte: van még tér a növekedésre, a közeljövőben bőven lesznek még, akik a kábeltévé helyett a fizetős internetes szórakoztatásra szeretnének jegyet váltani.

Azóta történt

Előzmények