Hackertámadás érte a The New York Times oldalát is

A lap népszerűsége miatt már tegnap gyorsan bejárta a hír az internetet, de ma hivatalosan is közölte a The New York Times, hogy tegnap délután azért volt néhány óráig elérhetetlen az oldal, mivel sikeresen támadták meg a weboldal doménregisztrátorának rendszerét – a vállalat informatikai vezetője szerint ez arra utal, hogy magasan képzett crackerekről van szó.

A szakértők egyértelműen a Szíriában kialakult helyzethez, illetve az amerikai állásponthoz és tervekhez kapcsolják a támadást, mely nem egyedi: a Timest korábban is célba vették már (mindeddig sikertelenül), de más lapokat is kipécéztek, így a Financial Times és a The Washington Post volt már áldozat. Közvetett és közvetlen információk arra utalnak, hogy ezeket az akciókat, illetve egyéb támadásokat is egy magát Szíriai Elektronikus Hadseregnek (SEA) nevező csoport hajtotta végre, akik ezzel fejezik ki szolidaritásukat Bassár el-Aszad elnökkel és rendszerével.

A SEA először az arab tavasz időszakában, 2011-ben jelentkezett, amikor a szíriai felkelések idején indítottak egy támadássorozatot, amelyben médiacégeket, illetve nonprofit szervezeteket támadtak, emellett spamhadjáratot folytattak Aszad-ellenes közéleti szereplők és politikusok Facebook-oldalán. A csoport szerint mindezt azért teszik, hogy a világ ne csak az amerikai véleményt ismerje meg a szíriai eseményekről. A SEA közleményeiben tagadja, hogy kapcsolatai lennének a kormánnyal, emellett kijelentették, hogy a szíriai disszidenseket, illetve az ellenzékieket nem támadják. Ennek ellentmond, hogy ilyen támadásokról is érkeztek híradások, valamint az, hogy a szír elnök is elismerően nyilatkozott a tevékenységükről.

Azóta történt

  • Hackerek segítették a lebukott kábítószercsempészeket

    A hagyományos bűnözés is modernizálódik: a fegyver-, ember- és drogcsempészeknek már képzett informatikusokra is szükségük van.

Előzmények