Vidéken sok település és utca kimaradt, új SZIP-pályázat várható

A fejlesztési minisztérium számít a szolgáltatók együttműködésére az adategyeztetésben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Kommunikációs Főosztálya ma kiadott egy felhívást, melynek célja, hogy adategyeztetésre biztassák az érintett hírközlési szolgáltatókat, akik a vidéki Magyarországon végeznek fejlesztéseket.

Mint többször beszámoltunk róla, a kormány a „Digitális Jólét Programja” keretében elindította a Szupergyors Internet Programot (SZIP), melynek célja, hogy az uniós határidő előtt két évvel, 2018 végéig biztosítsa az egész országot lefedő, legalább 30 Mb/s-os letöltési sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra megépítését piaci szereplők bevonásával a még ellátatlan területeken.

Az NFM beszámol arról, hogy fejlesztések megalapozását szolgáló mapping kutatás keretében 2014. december és 2015. április között felmérték a még ellátatlan igényhelyeket, illetve a szolgáltatók önerős beruházási terveit. Ez utóbbiakat az érintett szolgáltatók többsége 2015 őszén együttműködési megállapodásban rögzítette a minisztériummal. Ám akadtak olyan területek, helyek, ahol nem jelentkezett szolgáltató fejlesztési tervvel, illetve olyan is előfordult, hogy aláírták a megállapodást, de a szolgáltató visszalépett.

Így – mivel a program célja a száz százalékos lefedettség – a kimaradó helyeket újra kell pályáztatni, viszont az eltelt időben történhettek olyan változások, melyekről a minisztériumnak nincs tudomása. Ezért az NFM partnerségi egyeztetésre bocsátja az érintett címek listáját azon települések listájával együtt, amelyek továbbra sem rendelkeznek felhordó hálózati összeköttetéssel.

Arra kérik a szolgáltatókat, hogy amennyiben adott címe(ke)n időközben elérhetővé vált az NGA feltételrendszerű (30 Mb/s le-, illetve 7,5 Mb/s feltöltési sebességű) szolgáltatás, illetve az adott településeket elérő optikai településközi, felhordó- és körzethálózat állna rendelkezésre, úgy azt jelezzék a minisztériumnak.

A listák véleményezésére 2017. február 24. és március 8. között van lehetőség.

Előzmények