NHH: 13 milliós bírság a Hungarotelnek

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala Soproni Igazgatósága 13 millió forintos bírsággal sújtotta Hungarotel Rt.-t, mivel piacfelügyeleti eljárásban megállapította, hogy a szolgáltató az Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSzF) nem biztosítja a jogszabályban foglaltaknak megfelelően a közvetítőválasztást. Ez a fogyasztó számára lehetővé teszi, hogy saját telefonálási szokásainak ismeretében eldöntse, mely hívásokra milyen szolgáltatót vesz igénybe.

A Soproni Igazgatóság tavaly kezdte vizsgálni, hogy a 32-es, 66-os, 68-as, 89-es és 95-ös primer körzetben jelen lévő Hungarotel mint jelentős piaci erejű szolgáltató a közvetítőválasztás nyújtása során a jogszabályi előírásoknak megfelelően jár-e el. Akkor a hatóság megállapította, hogy a szolgáltató megsértette az elektronikus hírközlésről szóló törvény (Eht.) azon rendelkezését, miszerint a közvetítőválasztás biztosítására köteles szolgáltató előfizetői szerződésben nem zárhatja ki és nem korlátozhatja a közvetítőválasztást. Az NHH 2004 augusztusában kötelezte a szolgáltatót az ÁSzF megváltoztatására, amit az meg is tett, a most megismételt piacfelügyeleti eljárás során azonban kiderült, hogy a Hungarotel továbbra is korlátozza a közvetítőválasztást és ezzel megsérti az Eht.-ban foglalt tisztességes és hatékony verseny fenntartásának alapelvét.

Mint a vizsgálat megállapította: ahhoz, hogy az előfizető jogosulttá váljon közvetítő szolgáltatót választani, át kell térnie egy több mint háromszor drágább csomagra. Így a közvetítőválasztás igénybevételével a forgalmi díjak különbözetén nyert összeg lényegesen kevesebb, mint a magasabb havi díjból fakadó veszteség. A Hungarotel tehát azzal korlátozza a közvetítőválasztást, hogy azt meghatározott csomagokban engedi meg igénybe venni, és a csomagok árát – ismerve a felhasználói szokásokat – úgy határozta meg, hogy az ne jelentsen valós alternatívát az előfizetők számára – állapította meg az NHH.

A hatóság azt is kifogásolta, hogy saját területén a Hungarotel önmagát is kiajánlotta közvetítő szolgáltatóként, sőt egyes díjcsomagok választását csak akkor tette lehetővé, ha az előfizetők közvetítő szolgáltatóként is a céget nevezték meg. Az Eht. szerint azonban saját szolgáltatási területén egyetlen távközlési vállalat sem lehet közvetítő szolgáltató. Az NHH megállapította, hogy a kialakult helyzet a jogalkotó szándékával ellentétes és versenyellenes.

A Hungarotelnek nyolc napon belül át kell utalnia a bírságot, amelynek befizetése nem mentesíti a határozatban foglalt kötelezettségek teljesítése alól. Ha ezt elmulasztja, további piacfelügyeleti bírságra számíthat.

Azóta történt

Előzmények