Átadták az NJSZT idei díjait

A társaság idén is öt kategóriában ismerte el az informatikában, az informatika népszerűsítésében és terjesztésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai szakembereket.

2017. november 28-án, a tizenegyedik Digitális Esélyegyenlőség konferencián (MI mit tud?), ünnepélyes keretek között került sor a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) 2017. évi díjainak átadására.

A díjazottak (a teljes közlemény, a díjazottak pályaképei és a laudációk az NJSZT oldalán olvashatóak el):

Neumann-díj

A társaság névadójának emlékét hordozó éremmel 1976 óta évente egyszer azok tevékenységét ismerik el, akik a számítástechnikai kultúra kialakításában, a társadalom informatizálásában értek el jelentős eredményeket.

2017-ben a díjat kapta: dr. Kondorosi Károly a mérnök informatikus képzés kialakításában, az oktatás minőségbiztosításában és folyamatos tartalmi, illetve módszertani korszerűsítésében történő közreműködéséért, több mint 45 éves iskolateremtő, kiemelkedő színvonalú, példamutató oktatói munkájáért, informatikus generációk kineveléséért részesül az elismerésben.

Kalmár-díj

Kalmár-díjat azok kaphatnak, akik a számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén értek el kimagasló eredményeket. A díj Kalmár Lászlóról, a Szegedi Tudományegyetem professzoráról, a hazai kibernetikai tudományok megalapítójáról kapta a nevét.

Az egyik idei díjazott dr. Csendes Tibor, akinek három és fél évtizedes oktatói munkája rendkívül kiterjedt, a numerikus matematikától a globális optimalizálásig. Számos díjat kapott már, például az Év informatikai oktatója 2007-ben és Mestertanár aranyérmet kapott 2009-ben.

Szintén Kalmár-díjat kapott dr. Haidegger Tamás az Óbudai Egyetem Biomatika Intézetének egyetemi docense, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ alá tartozó Bejczy Antal iRobottechnikai Központ igazgatóhelyettese. Kutatási projektjei a robotsebészet, űrtávsebészet irányítási problémáin túlmenően az orvosbiológia több területét érintik.

Balról jobbra: dr. Tormási Alex, dr. Kondorosi Károly, Zsiborás Gergő, Tamás Éva, Alföldi István, dr. Haidegger Tamás, dr. Friedler Ferenc, Pluhár Zsuzsa, Gombos Gergő
[+]

Kemény János-díj

Kemény János-díj a 35 éven aluli fiataloknak adományozható szakmai alkotó- és publikációs tevékenységük alapján. Alapítás éve: 2000. Kemény János a Darthmounth College (USA) professzoraként a BASIC nyelv egyik kifejlesztője és az időosztásos rendszerek egyik úttörője volt.

2017-ben az egyik díjazott dr. Tormási Alex, aki 1985-ben született, 2005-től 2008-ig a Széchenyi Egyetem Informatika tanszékének demonstrátora volt, Mérnök informatikus BSc végzettséget szerzett. MSc diplomát 2010-ben, PhD-fokozatot idén szerzett az intézménynél. Szintén Kemény János-díjban részesült Gombos Gergő, aki 1986-ban született, 2012-ben szerzett Programtervező Informatikus MSc diplomát az ELTE-n. 2015-ben végzett az ELTE doktori iskolájában. Doktori dolgozata a szemantikus web és a felhőrendszerek kapcsolatával foglalkozik. 2015 óta az ELTE IK Információs Rendszer Tanszék tanársegédje.

Tarján-emlékérem

Tarján-emlékérmet azoknak adományoz a társaság, akik a számítástechnika oktatásában, népszerűsítésében mutattak kiemelkedő teljesítményt. A díj alapítási éve: 1987. Tarján Rezső a Társaság első elnöke volt, és az elektronika egyik vezető személyiségének számít.

2017-ben Tarján-emlékérmet kapott Pluhár Zsuzsa és Tamás Éva.

Pluhár Zsuzsa 1998-ban végzett informatikatanárként az ELTE-n német nyelvű specializációval, majd gimnáziumi tanárként és programozó projekt menedzserként is tevékenykedett. 2001 óta az ELTE Informatikai Kar tanársegédje, 2012 óta a Szegedi Tudományegyetem doktorandusza is. Kutatási területe az informatikai gondolkodás fejlesztése a programozás, robotika és problémamegoldás területén.

Tamás Éva 2002-ben megalapította – és azóta is folyamatosan kiadja – az egészségügyi szakemberek, orvosok és informatikusok mindennapi munkáját segítő IME (Interdiszciplináris Magyar Egészségügy) tudományos szaklapot, melynek lapigazgatója. Az egészségügyi média kiemelkedő alakjaként 20 éve tevékenykedik az egészségügyi informatikában.

Kovács Attila-díj – az Év informatikai újságírója

Az NJSZT, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) 2017-ben is közösen hirdetette meg az év informatikai újságírójának járó Kovács Attila-díjat.

A kiírók olyan újságírót kívánnak díjazni a nyomtatott és az elektronikus (TV, rádió, internet) médiumok képviselői közül, aki műveivel az infokommunikációs technológia adta lehetőségek széles körű kiaknázására ösztönöz, átfogó képet ad az információs társadalom életminőséget javító képességeiről, felhívja a figyelmet az új lehetőségekkel járó új típusú veszélyekre, azok elhárításának módjaira, beszámol a modern infokommunikáció mindennapi életre gyakorolt hatásáról.

2017-ben Év informatikai újságírója – Kovács Attila-díjat kapott Zsiborás Gergő, aki az innovatív vállalkozások, startupok hazai egyik legnagyobb ismerője, szakértője a magyar médiapiacon, jelenleg már ötödik éve a Forbes magyarországi kiadásának újságírója, az idei évtől már főmunkatárs, vezető szerkesztő beosztásban.

Azóta történt

Előzmények