Ezt is megértük: ázsiai kézben a Nokia telefongyártása

A Microsoft csak az alsó kategóriát adta le – de azt szőröstül-bőröstül. A felső kategóriás okostelefonok fejlesztését folytatják.

A történéseket szorosan figyelemmel követők számára nem meglepetés, hogy a Microsoft nemigen tudott mit kezdeni a Nokia felvásárlása után a telefon üzletággal. De ha valakinek eddig még kétsége volt, most már azt is félreteheti, ugyanis a vállalatok bejelentették, hogy a márkanév licenceit és a szerzői jogokat eladták 350 millió dollárért egy újonnan létrehozott vállalatcsoportnak, a HMD Globalnak, illetve az FIH Mobile-nak, mely a tajvani Hon Hai/Foxconn Technology Group leányvállalata.

A HMD Global finn központú, vezetője egy régi Nokia-szakember, Arto Nummela, aki a felvásárlás után a Microsoft alkalmazottja lett. Maga a megállapodás a ma már „feature phone-nak” nevezett, alapvető vagy speciális funkciókat biztosító telefonokra (az okostelefonok világában: „butatelefonokra”) vonatkozik, az üzlet végleges érvényesítése június végére várható. A vállalat a Nokia márkanév alatt a telefonok mellett a közös munkával kialakított tabletek gyártását és forgalmazását is menedzseli. Röviden: jöhetnek az androidos Nokiák.

A Microsoft azt is közölte, hogy a megállapodás részeként az FIH Mobile megszerzi a Microsoft Mobile Vietnam helyi gyárát is, amennyiben a hatóságok ezt jóváhagyják.

Az amerikai vállalat azt is bejelentette, hogy a mobilos Windows 10 fejlesztése tovább folyik, és a Lumia, valamint az egyéb, OEM-szerződésekben foglalt telefonok támogatása is megmarad.

Azóta történt

Előzmények

  • A kognitív mobilhálózatok lehetőségeit kutatta a Nokia és a BME

    Egyre nagyobb a terhelés a szolgáltatók hálózatain. Valós idejű, önálló erőforrás-optimalizáció alkalmazását javasolja a konzorcium.

  • Microsoft Lumia 640 és 640 XL - testvérek egymás között

    A redmondi cég két új terméke 5 és 5,7 hüvelykes HD kijelzővel és Snapdragon 400 SoC-vel rendelkezik, de kamera és akku terén már nagyban különböznek.