Felvásárolják a Novellt?

Egy befektetői alap tegnap bejelentette, hogy megvásárolnák a Novell Inc. részvényeinek döntő többségét (91,5 százalékát) összesen kétmilliárd dollárért.

Az ajánlatot tevő a New York-i székhelyű Elliott Associates L.P. úgynevezett „hedge fund” (magyarra nehezen visszaadható meghatározás, körülbelül: spekulatív befektetési alap), amely már eddig is a Novell legnagyobb részvényese volt 8,5 százalékos részesedéssel, s ha sikerrel zárul a felvásárlás, akkor százszázalékos tulajdonossá válik. A kéretlen ajánlat szerint az Elliott 5,75 dollár készpénzt adna a tegnapi záráskor 4,75 dolláron álló részvények darabjáért. (Az ajánlat nyilvánosságra hozatala után az árfolyam 29 százalékkal, 6,15 dollárra ugrott fel a tőzsdezárás utáni kereskedésben.)

A Novell meglehetős készpénztartalékkal rendelkezik (991 millió dollárról számoltak be januárban), így az ajánlattevő a cég piaci értékét egymilliárd dollárra becsüli. A vaskos bankszámla ellenére azonban a cég bevételei a legutóbbi negyedévben csökkentek, körülbelül 6 százalékkal volt kevesebb a tiszta bevétel, mint egy évvel korábban, üzemi eredményei pedig évről évre csökkennek – ez a folyamat a Microsofttal kötött megállapodás következtében lelassult, de áttörést nem tudtak elérni. A 16 milliárd dolláros tőkével rendelkező Elliott azonban a közlemény szerint bízik egy megújuló Novellben.

A Novell néhány órával később rövid közleményben tudatta, hogy megkapták az ajánlatot, jogi és gazdasági szakértőik vizsgálják azt.

Azóta történt

Előzmények