Magyar rendszerekben is jelen van az NSA kémprogramja

A mostani hétvégére a soros Edward Snowden-kiszivárogtatást egy holland portál, az nrc.nl szállította, szokás szerint egy prezentáció diáival.

A 2012-ben az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség (National Security Agency – NSA) vezetői számára készített anyagból kiderül, hogy a szervezet már akkor több mint 50 ezer számítógépes hálózatot fertőzött meg saját adathalász programjával (Computer Network Exploitation – CNE) világszerte. Ez az információ összekapcsolódik az egyik legkorábban nyilvánosságra kerül hackkel: mint ismeretes, idén szeptemberben a belga Belgacom szolgáltató vádolta meg a külföldi hírszerzőket azzal, hogy behatoltak a rendszerükbe. Most valószínűvé vált, hogy az NSA a brit testvérügynökség, a GCHQ (Government Communications Headquarters) közreműködésével az említett adathalász programot juttatta el egy hamis LinkedIn-oldal segítségével a szolgáltató rendszerébe.

nsa

A korábban nyilvánosságra került dokumentumokból az is kiderül, hogy a számítógépes támadások végrehajtására egy különleges egységet hoztak végre az NSA-nél (Tailored Access Operations – TAO), ahol több mint ezer hackert foglalkoztatnak. A TAO az elmúlt években egyre nagyobb intenzitással végezte munkáját, a diák szerint 2012 közepén 50 ezer támadást hajtottak végre.

Az is látható, hogy sok országban évek óta jelen van a kártékony program, de valójában csak észrevétlen „alvó állapotban”, viszont szükség esetén bármikor aktiválni tudják.

A holland lap által közölt dián jól látszik, hogy Budapesten is találhatóak fertőzött rendszerek.

Azóta történt

Előzmények