Orosz hackerek állítólag meglopták az NSA-t

Akár meg is történhetett az eset, de Kasperskyt is támadó állítások jól kiszolgálják az ellenük folytatott hajtóvadászatot.

A vezető amerikai nemzetbiztonsági szervezet (National Security Agency – NSA) rendszeréből orosz támadók olyan, szigorúan titkos információkat szereztek meg, mint pl. hogy az Egyesült Államok kibervédelmi szervezetei milyen módon szivárognak be külföldi számítógépes hálózatokba, illetve a kibervédelmi stratégiák részleteit – írja friss riportjában a The Wall Street Journal.

Maga a támadás még 2015-ben történt, de csak 2016 tavaszán fedezték fel. A gyanú szerint a betörésben kiemelten érintett az orosz bázisú biztonsági vállalat, a Kaspersky is, ugyanis az történt, hogy az NSA egyik alvállalkozója bizalmas dokumentumokat másolt ki a belső rendszerből, hogy azokkal otthon dolgozzon. Ezeket elmentette az otthoni számítógépére, melyen a Kaspersky vírusvédelmi szoftvere volt telepítve. Egy volt NSA-alkalmazott, a külföldi rendszerek feltörésének szakértője, Blake Darché azt nyilatkozta a Journalnak, hogy ez volt az igazán nagy hiba, ugyanis a Kaspersky szoftvere roppant „agresszíven” védekezik a malware-ek ellen: másolatokat készítenek minden olyan fájlról, melyet „érdekesnek ítélnek” – ezt a módszert a felhasználók a licencszerződés elfogadásával legalizálják. A feltételezések szerint az orosz hírszerzés ezekre a másolatokra figyelhetett fel, és megszerezték a titkos dokumentumokat.

A Kaspersky hivatalos közleményben utasította vissza a vádakat, és arra hívják fel a figyelmet, hogy a riport állításai gyanúsan illeszkednek bele abba a kampányba, amit a Kaspersky ellen az USA-ban folytatnak.

Azóta történt

Előzmények