Nem aggódnak Snowden miatt a titkosszolgálatok

Az amerikai hírszerző ügynökségek úgy ítélik meg, hogy a bizalmas információkat kiszivárogtató, körözés alatt álló Edward Snowden valójában nem fért hozzá azokhoz a programokhoz, melyekkel többek között az NSA (National Security Agency) a lehallgatásokat és az online kommunikáció monitorozását végzi – tudta meg a CNN.

A hatóságoknál dolgozó forrás azok után jelentette ezt ki, hogy a nemzetbiztonságot felügyelő szervek teljes átvilágítást rendeltek el, hogy felmérjék: milyen károkat okozhatott Snowden, milyen információkhoz juthatott hozzá. A vizsgálat még folyik, ám a lapnak nyilatkozó forrás úgy tudja, hogy a különlegesen bizalmasnak számító, feldolgozott adatokhoz (extremely compartmentalized information – ECI) az alvállalkozóként bedolgozó informatikus nem fért hozzá. De a nyilatkozó azt is hozzátette, hogy Snowden még így is komoly károkat okozott a titkosszolgálatoknak.

Mit tudhat még?

A most kiszivárogtatott információ azért számíthat jelentősnek, mivel Snowden a vele együttműködő lapokkal együtt fokozatosan adja ki a birtokába került adatokat, dokumentumokat, így a nemzetbiztonságiak számára létkérdés megtudni, hogy mi van még nála – illetve kommunikációs eszközökkel mindenképp szükséges a lehetséges károkat lekicsinyelni, a veszteségeket minimalizálni. A nagy kérdés az – és erről még egyik oldalról sem érkezett meggyőző információ vagy bizonyíték –, hogy Snowden milyen mélységben jutott adatokhoz: egyszerűen csak a lehallgatási, megfigyelési szoftverek és technológiák leírása van a birtokában, vagy olyan adatai is vannak, amelyek bemutatják, hogy ezeket a technológiákat, módszereket milyen módon használja fel az NSA – ha ez utóbbiról is szó van, az nyilvánvalóan felmérhetetlen károkat okozhatna a hírszerzésnek.

Annyi bizonyos, írja a CNN, hogy a Snowden-botrány kipattanása óta jelentős szigorítások történtek a nemzetbiztonsági ügynökségeken, mely lépések mind a jövőbeni kiszivárogtatások megelőzését szolgálják.

Azóta történt

Előzmények