Vasárnapig kell regisztrálniuk a turisztikai vállalkozásoknak a rendszerbe

Az áttekinthetőséget és a szálláshely-szolgáltatási szektor pénzügyi fehéredését várják az új rendszertől.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ tegnap adott ki figyelmeztetést arról, hogy a már működő szállodáknak június 1. és 30. között, most vasárnapig kell regisztrálniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). A regisztrációs időszakot követően, a szállodák esetében július 1-től elindul a digitális adatszolgáltatás. A közlemény szerint a szálláshely-szolgáltatási szektor digitalizációja nagyban hozzájárul a turizmus versenyképességéhez, a szektor fehéredéséhez és a szolgáltatók adminisztrációs- és adóterheinek csökkentéséhez – mint ismert, jövő évtől 18-ról 5 százalékra csökken e szolgáltatás áfája, ám ennek feltétele a regisztráció.

Az NTAK közleménye kitér arra, hogy a regisztráció folyamata egyszerű, teljes mértékben elektronikus, a szálláshelyek néhány perc alatt be tudnak jelentkezni a rendszerbe, ahol könnyen elvégezhető a regisztráció. A pontos lépésekről részletes információk az NTAK információs oldalán olvashatók.

Ez azonban csak az első lépés, ugyanis: „Júliust követően szintén egy-egy hónapos regisztrációs időszak után 2019. október 1-től a panziók, 2020. január 1-jével pedig a kempingek, üdülőházak, közösségi szálláshelyek, falusi és egyéb szálláshelyek, tehát a teljes szálláshely-szolgáltatási szektor digitálisan szolgáltat forgalmi statisztikai adatot.”

Azóta történt

Előzmények