Jelentős visszaesésre készül az NVIDIA

Az NVIDIA azt mondja, hogy a gyengélkedő játékipar miatt látványosan visszaesnek majd a harmadik negyedéves eredményei.

Az utóbbi hetekben általános trendként rajzolódott ki, hogy míg eddig elképesztő növekedéseket értek el a tech cégek, addig a következő negyedévre minimum a növekedés jelentős lassulását, néhol pedig vészjósló visszaeséseket jósolnak. Most az NVIDIA beszélt arról, hogy a jelenlegi negyedévére az árbevétel igen jelentős csökkenését várja, a gyengélkedő játékipar miatt.

Az NVIDIA konkrétan a harmadik negyedévére 5,9 milliárd dolláros árbevételt vár, ami éves szinten 17 százalékos visszaesés lenne.

A cég azzal védte magát, hogy az autóipari és adatközpontos ágazatok nagy keresletnövekedése ellensúlyozza a játékipari lejtőt. Természetesen a kriptoszektor keresletcsökkenése sem tesz jót az NVIDIA eladásainak. Az elemzők nem értenek egyet, az utóbbi hetekben ugyanis azt látják, hogy ezeken a területeken is jelentősen lassul a növekedés (ami ha nem is egyenlő a csökkenésekkel, befektetői szemmel már abszolút negatív képet fest).

Huang Zsen-hszün vezérigazgató maga is elismerte, hogy a második negyedévben Kínában már sokat lassultak a felhős befektetések, és sokkal erősebb keresletre számítottak a játékiparban és az adatközponti ágazatban. A cég második negyedéves árbevétele egyébként a korábban jósolt 8,1 milliárd dollár helyett jelentősen alacsonyabb, 6,7 milliárdos lett – a játékdivízió árbevétele éves szinten 33 százalékot csökkent (de akkor az adatközpontos ágazat még 61 százalékos növekedést produkált – ez kerülhet most veszélybe).

Az infláció, a lassuló gazdaság, a recessziós félelmek és a keresletcsökkenés az utóbbi hetek jelentései szerint komoly hatást gyakorol számos szektorra, a streaming, a mobil és a PC-k mellett a chipiparra is.

Azóta történt

Előzmények