Olaszországban szigorúan korlátozták az arcfelismerők használatát

A kérdés még nincs lezárva, de a végleges rendelkezés meghozataláig csak a bűnüldöző szervezetek használhatnak ilyen technológiákat.

Az olasz adatvédelmi hatóság azok után indított vizsgálatot – majd hirdetett ki döntést –, hogy Lecce önkormányzata bejelentette egy intelligens arcfelismerőt használó rendszer elindítását.

A moratóriumot meghirdető döntés úgy szól, hogy Olaszországban a közigazgatási szervezetek számára egyelőre tilos a biometrikus adatokat felhasználó arcfelismerő rendszerek, illetve „okosszemüvegek” használata – ez alól kivételt képeznek az igazságügyi és bűnüldöző szervezetek, ha a nyomozásokhoz, vizsgálatokhoz szükségük van ilyen technológiára.

A hatóság azzal indokolja az ideiglenes tiltást, hogy az arcfelismerők közösségi használata rengeteg jogi aggályt vet fel, az engedélyezésükhöz szükséges garanciák pedig még nem állnak rendelkezésre, a szabályozás még nem kész ezek kezelésére. Mindez folyamatban van, de valószínűleg legkorábban 2024-től, a tervezett törvény hatályba lépése után lesz csak mód legálisan arcfelismerők alkalmazására a közszférában.

Lecce városának nem kell a már bevezetett rendszert leállítania, de arra kötelezték az önkormányzatot, hogy a szükséges garanciákról és engedélyekről kezdjen azonnali tárgyalásokat a felelős kormányzati hatósággal, illetve szigorú adatvédelmi felügyeletet írtak elő a számukra. Ugyanez vonatkozik Arezzo önkormányzatára is, ahol a helyi rendőrség a tervek szerint december 1-jétől egy infravörös „szuperszemüveget” (mely pl. felismeri az autók rendszámát) kezd el használni kísérleti jelleggel a közúti ellenőrzések hatékonyságának növelésére.

Előzmények