Csúszik a 75 dolláros tablet leleplezése

A korábbi tervekkel ellentétben nem fog elkészülni a Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) alapítvány legújabb merész koncepciójának, a 75 dolláros táblagépnek a prototípusa a jövő januári Consumer Electronics Show (CES) kiállításra – árulta el az IDG-nek a projekt ötletgazdája, Nicholas Negroponte. A szervezet csak valamikor 2010 februárjának közepén, körülbelül 45 nappal a szórakoztatóelektronikai seregszemle után tud majd mutatni „valamit”.

A késedelem oka, hogy még keresik azt a „törhetetlen” anyagot, ami a táblagép érintésérzékeny kijelzőjét borítja majd. „Egyáltalán nem biztos, hogy műanyag lesz, lehet üveg is, valamiféle üveg” – mondta Negroponte a rövid videointerjúban. (Ilyen üveg például az amerikai Corning által kifejlesztett „Gorilla Glass”, melyet többek között a Dell Streakben használnak – amint azt az Engadget törésteszt-videója bizonyítja.)

Amint azt megírtuk: a XO-3 néven fejlesztett gép egy olyan érintéssel vezérelhető, minimalista tablet, amely az Apple iPadhez hasonlóan nemcsak számítógépként, hanem médialejátszóként és e-könyv-olvasóként is használható. A törhetetlen borítás mellett a csapat mérnökei számára a másik nagy kihívást a Negroponte által elképzelt „kettős üzemmódú” kijelző jelenti, amely a szabadban reflektív e-papírként, belső térben vagy sötétben pedig háttér-világításos LCD-ként viselkedik.

A gép fejlesztését támogatja az amerikai Marvell félvezetőgyártó is, amelynek Moby néven már van saját, oktatási célú tabletterve, noha azt bevallottan nem a fejlődő országokba szánják. A XO-3 ehhez hasonlóan ARM-processzorra épül majd, és – legalábbis kezdetben – Google Android operációs rendszerrel működik. Negroponte most azt is elismerte: egyelőre nem tudják, hogy az érintőkijelzőn megjeleníthető billentyűzet megfelel-e majd a célnak, „hogy önmagában elegendő lesz-e ahhoz, hogy az eszközt általános célú számítógépként használjuk”.

A professzor korábban azt nyilatkozta: nincs kétsége afelől, hogy ezek az elképzelések megvalósíthatók, és az kitűzött árszint is tartható. „A 75 dolláros szintet el fogjuk tudni érni, ez nem jelent problémát” – nyilatkozta még májusban. Korábban Negroponte azt is elmondta, hogy e modell esetében az OLPC már nem a gyártásra fókuszál: ha nem csupán a tervezőasztalon, de a valóságban is meg tudják építeni a gépet, az architektúrát megnyitják, azt bárki felhasználhatja.

Előzmények

  • Érintőképernyőt kap a százdolláros laptop

    Az OLPC a gép következő generációján fejleszti a tervezett táblagépverzió felhasználói felületét.