Nagyon gyengén muzsikál a Freemail 2.0

Ha egy tisztán magánvállalkozásról beszélnénk, szót sem érdemelne. Ám az Onbox jelentős állami támogatást kapott.

Az index.hu munkatársa ma reggeli riportjában számolt be arról, hogy a 643 millió forintos költségvetésből, 340 millió forint állami támogatással kialakított, tavaly ősszel indított Onbox tapasztalataik szerint szinte félhalott állapotban van.

Az indulásról az IT café is beszámolt, de már akkor is felmerültek kétségek, mégpedig két okból. Egyrészt mert a levelezőrendszerek piaca végtelenül telített, a nagyok és népszerűek mögött olyan sok éves, milliárdos fejlesztések vannak, melyekkel versenybe szállni csak nagyon átgondolt koncepció alapján lehetséges. Másrészt azért, mivel az induló Onbox semmi olyasmit nem kínált, ami miatt érdemes lenne ezt a szolgáltatást választani.

Az index.hu nem kapott választ kérdéseire az üzemeltetőtől, így kerülő utakon próbálták felmérni a szolgáltatás állapotát. A részletek a cikkben olvashatók, de ha helyesek a következtetések, akkor az Onbox napi ezer látogatót tarthat számon, ami egy ilyen vállalkozásnál szinte mérhetetlenül alacsony, és ezt a mértéket egy szimpla Google-keresés is megerősítette.

Mindezt tekinthetjük akár spekulációnak is – bár annak eléggé megalapozott –, az viszont tény, hogy az indulás óta az Onbox gyakorlatilag semmit nem fejlődött, ennek jelei sem látszanak. Az érdektelenségre utal a szolgáltatás Facebook-oldala is, mely halottnak tekinthető.

Előzmények