Online könyvtárban a hivatalos EU-kiadványok

Az Európai Közösségek Hivatalos Kiadványainak Hivatala gondozásában megnyitotta kapuit az Európai Unió online könyvtára, amely a különböző uniós intézmények, hivatalok és egyéb ügynökségek publikációit hivatott rendszerezni és ehhez hozzáférést biztosítani.

A 19 nyelven, köztük magyarul is elérhető katalogizált gyűjtemény közel 4000 dokumentumot tartalmaz, mint például az Európai Alkotmány szövegét, a Statisztikai Évkönyvet vagy az évente megjelenő összegző értékelést az Unió tevékenységéről.

A rendszerezett publikációk nagyobb része – ezek idáig az egyes intézmények honlapjain jelentek meg – díjmentesen letölthető pdf formátumban. A hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett nyomtatott példányok is megrendelhetők, amelyeket az üzemeltetők – ígéretük szerint – 48 órán belül házhoz is szállítanak. A rendszeres látogatók regisztrálhatnak is az online könyvtárban, és ott elmenthetik korábbi kereséseik eredményét, illetve hírlevelekből informálódhatnak az újdonságokról.

Az Európai Közösségek Hivatalos Kiadványainak Hivatala, amely egyébként 1952-től az Európai Szén- és Acélközösség Kiadószolgálata néven a Hivatalos Közlönyt is gondozta, külön kiemelte az online könyvtár úttörő jellegét és jelentőségét.

Azóta történt

Előzmények