A briteknél a gyártók felelnek az önvezetős balesetekért

Nagy Britannia nem a tulajdonosokat, hanem a gyártókat vonja majd felelősségre az önvezető autók balesetei kapcsán.

A brit kormány közölte: nem a tulajdonosokat, hanem az önvezető autók gyártóit vonják majd jogilag felelősségre az ilyen járművek balesetei kapcsán.

Készül az önvezető járművekre vonatkozó keretrendszer és törvénycsomag, a biztonságos fejlesztések reményében. Erről III. Károly brit király külön tett említést beszédében.

A biztosítók zöme úgy véli, hogy ez előnyös lesz a brit gazdaság, a közutak biztonsága és a „zöld” állások kapcsán is. Illetve tisztán lehet majd felelősségre vonni az önvezetés kapcsán azokat, akiket kell.

A kormány az új törvényekkel egyszerre védené a felhasználókat és fokozná az önvezetős szektor biztonságát. A magánszemélyek helyett pedig a cégeket teszik felelőssé azért, ahogy a járművek vezetnek.

Az ágazat szakértői szerint a jogi keretek nélkül sosem lesz széles körben elfogadott az önvezetés, és a biztosítók sem nyitnának.

Természetesen kidolgozzák majd, hogy mit lehet önvezető autónak besorolni, és azt is, hogyan kell vizsgálni a baleseteket.

Az ágazatnak nagy fordulópontot jelentett, amikor nemrég Kalifornia az USA-ban kitiltotta az utakról a Cruise önvezető járműveit.

A legtöbben úgy látják, hogy a brit mintára most itt a lehetőség megszerezni az emberek bizalmát.

Azóta történt

Előzmények