Kínos ügy lett az OpenAI Scarlett Johansson-botránya

Scarlett Johansson nem adta a hangját az OpenAI-nak, azonban állítása szerint ennek ellenére is az övére hasonlít az, ahogy a chatbot megszólalt.

Scarlett Johansson hétfőn azzal vádolta meg az OpenAI-t, hogy a ChatGPT rendszer egyik hangja kísértetiesen hasonlít az övére, annak ellenére is, hogy visszautasította a cég ajánlatát, hogy legyen a chatbot hangja. Állítása szerint a családja, a barátai és a nyilvánosság is meglepődött, mennyire hasonlít az egyik hang az övére. A témát a média is felkapta.

A botrány órákkal azután robbant ki, hogy az OpenAI közölte, lekapcsolja a rendszer „Sky” névre keresztelt hangját. Sam Altman vezérigazgató szerint a hang nem Johanssont akarta utánozni, egy másik professzionális színésznőhöz tartozott. Altman szerint a hangot már azelőtt felvették és szerződtették, hogy megkeresték volna Johanssont. Az érintett hang használatát Altman szerint a Johansson iránti tisztelet keretében függesztették fel, és elnézést kértek a félresikerült kommunikációért. Johansson szerint ugyanakkor Altman részéről szándékos volt a dolog, mivel tweetelt egy 2013-as filmről is, amiben egy férfi kapcsolatba kerül a színésznő által megszólaltatott AI-asszisztenssel.

Az ügy ezzel nem feltétlen ér véget, hiszen a színészek körében egyre nagyobb gond, hogy kik és hogyan használhatják AI segítségével a hangjukat és képüket az új megoldások, tartalmak létrehozásához.

Az OpenAI aktuális újdonsága egyébként a múlt héten debütált GPT-4o, amely az audioképességei révén lehetővé teszi a chatbottal való beszélgetést és a valósidejű válaszadást.

Azóta történt

Előzmények