A magyarok támogatják az OpenOffice-reformot

Amint arról a héten beszámoltunk: az OpenOffice.org irodai programcsomag fejlesztői közösségének egy csoportja Document Foundation néven önálló szervezetet hozott létre a nyílt forráskódú irodai csomag független fejlesztésének és jövőjének biztosítása érdekében. A lépés – mely elszakadást jelent a projektet jelenleg koordináló Oracle-től – az alapítvány közleménye szerint az eredeti alapszabályban távlati célként kitűzött függetlenséget teremti meg. A szoftvercsomag új, közösségi kiadását a jogviták elkerülése végett egyelőre – az OpenOffice.org védjegy tulajdonosa ugyanis az Oracle – LibreOffice néven fejlesztik.

Az Oracle a fejleményre udvarias tartózkodással reagált. Mint a hivatalos nyilatkozatban írják: „Arra fogjuk biztatni az Open Office közösséget, hogy változatlanul járuljon hozzá a fejlesztéshez a www.openoffice.org-on keresztül. Ugyanakkor a nyílt forráskód szépsége, hogy bárki forkolhatja – ez történt most is. Őszinte célunk az Open Office elterjesztése, ezért ha az új alapítvány segít az Open Office és az Open Document Format ügyének előmozdításában, mi a legjobbakat kívánjuk nekik.”

Az új szervezet irányelveit Budapesten, az idén tízéves OpenOffice.org fejlesztőinek konferenciáján fogadták el a hónap elején, és ekkor választották meg a kuratórium tagjait is. Bár az alapítványnak nincs magyar tagja, a munkájához több hazai közösségi tag is felajánlotta már a segítségét.

A hazai fejlesztői közösség egyébként üdvözölte a kezdeményezést, mert úgy látják, hogy a szoftver jövőjének szempontjából a függetlenedési folyamat számos előnnyel jár – mondta el az IT café-nak Szakál Péter, a budapesti konferencia egyik fő szervezője, hozzátéve, hogy remélik: az Oracle csatlakozni fog a kezdeményezést már támogató nagyvállalatokhoz. Az alapítványi működési modell bevált gyakorlat a közösségi modellben fejlesztett szoftverek kapcsán: a Firefox/Mozilla, az Ubuntu, az Evolution és számos más nyílt fejlesztés is ilyen vagy hasonló struktúrában működik, azaz nem egy nagyvállalat, hanem a közösség által életre keltett civil szervezet áll a fejlesztés hátterében.

„Az OpenOffice.org struktúrája a háta mögött álló nagyvállalati tulajdonossal mostanáig különbözött a többi közösségi fejlesztésű szoftver képviseletétől, ahol alapítvány vagy más jellegű civil szervezet végzi a feladatok koordinálását. A 2009-es tulajdonosváltás és az azt követő átadás-átvétel folyamata alkalmat adott a helyzet rendezésére, lényegében tehát egy tíz éve halogatott döntés született meg Budapesten, ahol a közösségi működési forma rendezése volt a cél. Ez a döntés nyilván nem az Oracle ellen irányult, hanem a hatékonyabb közösségi működés érdekéről szólt” – magyarázta lapunknak Szakál Péter.

A termék kereskedelmi és ingyenes változatához szolgáltatásokat kínáló Open SKM Kft.-t is képviselő szakember nem tart attól, hogy a Suntól az Oracle-höz került fejlesztői csapat jelentős hozzájárulásáról le kellene mondaniuk. Mint mondja: „Az Oracle általános álláspontja egyértelmű, az egykori sunos team dolgozik tovább a projekten. Az OpenOffice.org közösség és termék tehát létezik, ezt a LibreOffice, illetve a Document Foundation létrejötte nem befolyásolja. Az OpenOffice.org nyílt forráskódú projekt, így az ebben keletkezett fejlesztések közhasznúak, azokat a LibreOffice is átveheti a továbbiakban, illetve vice versa.”

Azóta történt

  • Remekül fogy a Windows és az Office

    Látványosan növelte a forgalmát és a nyereségét a Microsoft az elmúlt negyedévben. Egyedül az online szolgáltatások okoztak csalódást.

  • Ingyenes tananyag az OpenOffice-hoz

    Magyar nyelvű felnőttképzési oktatási anyagot készített egy hazai cég az openSUSE és az OpenOffice.org használatához.

  • Ubuntu Women Hungary

    A magyar ubuntus csajok – merthogy léteznek ilyenek – weboldalt indítottak a Linux-disztribúció népszerűsítésére a nők körében.

  • Közeleg a LibreOffice 3.3 kiadása

    Célegyenesbe ért az első mérföldkő fejlesztése, az elmúlt egy hétben két RC-t is kiadott a közösség.

Előzmények