Feljövőben az OpenOffice

Hirdetés

A Webmasterpro egyedi technikával kivitelezett mérése szerint a német nyelvű felhasználók körében meglehetősen jól teljesít a nyílt forráskódú OpenOffice irodai programcsomag. Mint a statisztikákból kiderül, a szoftverpakk jelenléte a piacon egyre meghatározóbb, népszerűsége apránként ugyan, de töretlenül növekszik – bár a piacot domináló Microsoft Office-tól még így is komoly távolság választja el.

A méréshez nem használtak fel eladási mutatókat, és nem vetettek be kérdőíveket sem; helyette a bő 100 ezer weblapot figyelő FlashCounter Statistics Service JavaScript-bázisú programjának segítségével fürkészték ki több mint egymillió felhasználó számítógépét. Tekintettel arra, hogy az egyes irodai csomagok egyedi betűtípusokat telepítenek, a szoftver egyszerűen tipikus fontokat keresett a rendszereken. A helyes találathoz az OpenOffice esetében csupán az OpenSymbolt kellett felkutatni, míg a Microsoft Office mérése már ennél bonyolultabb, hiszen egyes betűtípusok más redmondi termékekben is megtalálhatóak.

Az eredmények magukért beszélnek: Az MS Office a vizsgált platformok 72 százalékán (+/-10%) volt azonosítható, ellenben – nem kis meglepetésre – az OpenOffice már 21,5 százalékos népszerűségnek örvend a német nyelvű felhasználók körében. Harmadik helyen végzett a WordPerfect Office (2,7%), az Apple iWorks a maga 1,4 százalékával a negyedik, futottak még a SoftMaker Office és a KOffice. A gépek 17,1 százalékán egyik vizsgált csomag sem volt megtalálható – viszont fontos körülmény, hogy a felmérés nem alkalmas a Google Docs mérésére annak webes felülete miatt.

A Webmasterpro megjegyzi: mivel újonnan vásárolt PC-kre több gyártó is előtelepíti a Microsoft Office 2007 tipikusan 60 napig működő próbaváltozatát, ezért a termék tényleges használati aránya jó eséllyel kevesebb a mért értékeknél. Ennek köszönhető valószínűleg az is, hogy jelentős számban egynél több irodai csomag található meg a gépeken. A trend szerint az OpenOffice évente 3 százalékpontot képes növekedni, legalábbis tavaly pontosan ennyit teljesített a német nyelvterületen.

Azóta történt

Előzmények