Elhagyja az Operát a cég alapítója

Az Opera Software nagy változás előtt áll: tegnap kiderült, hogy a vállalkozás egyik alapítója, Jon S. von Tetzchner júniusban távozik a cégtől. Indoklásként az alkalmazottakhoz intézett levelében Tetzchner elmondja: „Világossá vált, hogy az igazgatóság, illetve a menedzsment és én nem ugyanazokat az értékeket tartjuk fontosnak, nem ugyanúgy gondolkodunk az Opera fejlesztésének jövőjéről.”

A június 30-ával távozó Tetzchner és Geir Ivarsøy 1995-ben együtt alapították meg az Opera Software-t, és 2010-ig Tetzchner volt a cég vezetője. Akkor lemondott vezérigazgatói posztjáról, és azóta stratégiai tanácsadóként dolgozott a vállalatnál.


Jon S. von Tetzchner

Az Opera asztali böngészője sajátos pozícióban van a piacon, hiszen csupán kisebb, de annál elkötelezettebb felhasználói táborral rendelkezik. A program másfél évtizedes története azt mutatja, hogy nagyon sok, a böngészőket érintő innovációs ötlet tőlük származik, ám ennek ellenére mindeddig nem tudtak kitörni (pedig a Microsoft elleni akciójuk végül sikerrel járt), globálisan elenyésző a részesedésük. A Net Applications adatai szerint jelenleg az Opera és az Opera Mini 3,3 százalékot birtokol, míg a versenytársak számai a következők: Internet Explorer – 54,3 százalék, Firefox – 21,7 százalék, Chrome – 12,5 százalék, Safari – 7,28 százalék. Az Opera Mini ugyanakkor a legnépszerűbb mobilos böngésző.

Lars Boilesen, az Opera Software jelenlegi vezetője búcsúztatójában megköszönte Tetzchner munkáját. Elmondta, hogy továbbra is a böngészőfejlesztés élcsapata kíván maradni a cég, és reméli, hogy 2013-ra elérik a félmilliárdos felhasználószámot.

Azt még nem tudni, hogy mik Tetzchner tervei a távozás után, de igyekezett emelt fővel kilépni, és elmondta: nagyon büszke arra, hogy egy minőségi böngészőt fejlesztettek, mely a világban több mint 200 millió felhasználó igényeit elégíti ki.

Azóta történt

Előzmények