Az Oracle az eddigi legnagyobb felvásárlását hajtotta végre

Sok más nagy technológiai céghez hasonlóan az Oracle-nél is úgy látják, hogy az egészségügyi fejlesztések előtt nagy jövő áll, az egyik legjövedelmezőbb üzleti szegmens.

Az Oracle hétfőn jelentette be, hatalmas összegért, 28,3 milliárd dollárért megveszi az egészségügyi informatika (health information technology – HIT) egyik óriásvállalatát, a globális tevékenységet folytató, 1979-ben alapított, kansasi központú Cernert.

Az egészségügyi IT fejleményeit követő és kutató KLAS Research jelentése szerint a Cerner az egészségügyi nyilvántartások szegmensében a világon a másodiknak számított 2020-ban a maga 25 százalékos piaci részesedésével – a listavezető 31 százalékkal az Epic.

Mivel ennek az üzletágnak már jó ideje a felhőalapú számítástechnika, illetve a mesterséges intelligencia alkalmazása a központi eleme, nem csoda, ha az Oracle érdeklődik a terület iránt – csakúgy, mint a Microsoft, akik áprilisban jelentették be, hogy 19,7 milliárd dollárt fizetnek az egészségügyben használt hangfelismerő szoftverek piacvezetőjéért, a Nuance Communicationsért (ezt a felvásárlást az USA-ban már a nyáron jóváhagyták a hatóságok, Európában pedig épp tegnap, december 21-én kaptak zöld jelzést az unió szerveitől).

Az akvizíció tető alá hozásában nagy szerepet volt a Cerner októberben kinevezett vezérigazgatójának, David Feinbergnek, aki augusztusban jelentette be, hogy elhagyja a Google egészségügyi technológiai részlegét, melyet ő vezetett.

Azóta történt

Előzmények