Havonta 100 millió dollárt bukik a Sun

Az Európai Bizottság (EB) a hónap elején jelentette be, hogy tovább vizsgálja az Oracle-Sun akvizíció versenypolitikai következményeit, mivel az előzetes piacelemzés szerint az ügylet potenciálisan torzíthatja a versenyt az adatbázis-kezelő szoftverek piacán.

A vevőaspiráns Oracle vezérigazgatója szerint a meghosszabbított vizsgálat fájó összegekbe kerül: a Sun havonta körülbelül 100 millió dollár (körülbelül 18,4 milliárd forint) veszteséget hoz össze. „Minél tovább tart, annál többet fog veszíteni a Sun” – idézi a Reuters tudósítása Larry Ellisont, aki egy kaliforniai technológiai konferencia vacsoráján beszélt az akvizíció kényszerű elhalasztásának következményeiről.

A hírügynökség kommentárja szerint a Sun árbevétele az ügylet áprilisi bejelentését követően meredek lejtmenetbe kezdett, köszönhetően annak, hogy a nagy riválisok a cég jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot kihasználva lecsaptak annak ügyfeleire. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a vállalat már az elmúlt évben is rendkívül gyenge teljesítményt nyújtott. Legutóbbi, június 30-án zárult pénzügyi évének mérlege: 11,45 milliárd dollár árbevétel és 2,23 milliárd dollár mínusz.

A világ negyedik leggazdagabb emberének rangsorolt Ellison egyébként úgy véli: a 7,4 milliárd dollár értékű felvásárlást végül az európai versenyhatóság is engedélyezni fogja, mégpedig feltétel nélkül, akárcsak az Egyesült Államok.

A Sun részvényesei július közepén – ha csak kis többséggel is, de – áldásukat adták az ügyletre, augusztus 20-án pedig az amerikai Igazságügyi Minisztériumtól is befutott a jóváhagyás. Az Oracle ezen felbátorodva úgy számolt, hogy a nyár végéig sikerül nyélbe ütni az üzletet, de az EB alaposabb vizsgálatot rendelt el, mert aggályosnak találta, hogy a fúzióval az adatbázis-kezelő szoftverek piacának két befolyásos szereplője egyesül. Brüsszelnek az ügyben 2010. január 19-ig kell meghoznia a döntését.

Azóta történt

Előzmények