Hogyan keressünk informatikusként heti 158 ezer dollárt?

A Secure Works biztonságtechnikai cég sorozatot indított, melyben kutatásaik tapasztalatait osztják meg a szélesebb szakmai közönséggel, s a hamis szoftvereket terjesztő spamek elemzések kapcsán mutatták ki azt, hogy egy orosz cég a felhasználókat megtévesztő hirdetésével, illetve a semmit sem érő szoftver eladásával hetente 158 ezer dolláros jövedelmet is nyújthat egy crackernek – emellett a szoftvert megvásárlók gépeit még be is tudták kapcsolni egy bothálózatba.

A biztonságtechnikai cég munkatársai kipróbálták az Antivirus XP 2008, illetve Antivirus XP 2009 nevű programokat, melyeket terjesztőjük felugró ablakokban reklámoz, s azt állítja, hogy kiváló terméke mindössze 50 dollár, ám megoldja a netező vírusproblémáit véglegesen. A Secure Works a megvásárolt szoftver kapcsán kiderítette, hogy a megkapott program csak falból dolgozik, valójában semmilyen védelmi tevékenységet nem végez, ám a felhasználót hosszú üzenetekben értesíti, hogy milyen kártevőket távolított el.

Crack

Az kiderült egy blogból (egy hacker bejutott az adott vállalkozás adatbázisába), hogy több orosz cracker áll az akció mögött, akik az orosz Bakasoftware nevű cégnek dolgoznak, s ez a cég fizet az eladott programok után, így még a kisebb tudású crackerek is sok ezer dollárt keresnek évente, ám az igazán nagyok milliókat akasztanak le. Ugyanakkor ezt a céget a helyi törvények miatt nem lehet megfogni, mivel attól óvakodnak, hogy Oroszországon belül tevékenykedjenek.

Azóta történt

Előzmények