Az oroszok nem büntetni, hanem nevelni akarják a torrentezőket

Oroszország és a kalózkodás viszonya mindig is legalább kétarcú volt, hiszen az ottani politikai élet karakteresen állást foglalt e kérdésben – értsd: a WTO-tagság elérése miatt határozott elhatárolódásokat hallhattunk, ám a valóságban alig történt valami a kalózkodás visszaszorítása érdekében. Most viszont egy félre nem érthető véleményt lehetett olvasni kormányzati forrásból a problémát illetően – számolt be egy eseményről az ilyen ügyekben naprakész TorrentFreak.

Az orosz kormányzat ugyanis elindított egy igen széles céges támogatással megvalósított kampányt, mely a kalózkodás visszaszorítását szolgálná, jelen esetben az e-könyvek területén. A kampánynak az „Olvass legálisan!” („Читай легально!”) nevet adták, és Vlagyimir Grigorjev, az ottani médiahatóság (Федеральное агентство по печати и массовым коммуникациям) vezetőjének kampánynyitó beszéde szerint az a cél, hogy – belátva az amerikai büntetési gyakorlat sikertelenségét – „ráneveljék” a felhasználókat arra, hogy e-könyveiket legális úton szerezzék be.

Az említett beszéd nem nélkülözte a politikai felhangokat sem, hiszen Grigorjev külön kiemelte, hogy az illegális letöltéseket illetően a felhasználók kriminalizálása nem megoldás, és az orosz kormányzat nem is tervez ilyet. A kormányzati felelős kijelentette ugyanakkor, hogy a kalózkodás visszaszorítása kiemelt cél, ám ők nem a felhasználói oldalt támadják, inkább azokat, akik illegálisan segítik a tartalommegosztást – ez könnyen lehet, hogy analóg azzal a brit törekvéssel, mely szerint a közvetlen tartalomszolgáltatók mellett határozottan fel kívánnak lépni a torrentszolgáltatókkal szemben is (például blokkolással), de ezt Grigorjev nem fejtette ki részletesen.

Azóta történt

Előzmények