Újabb bírsággal súlyosbodott a Google és Oroszország helyzete

98 millió dolláros büntetést kapott Oroszországtól a Google, de kiszabtak egy bírságot többek között a Metára is.

Oroszország és az amerikai big tech cégek helyzete eddig sem volt túl jónak mondható, az utóbbi időben pedig különféle szabályszegések és tartalomtörlési mulasztások miatt sorozatosak az ilyen vállalatok bírságolásai.

A Google helyzete különösen bonyolult, mint arról nemrég külön beszámoltunk. Azóta pedig egy 98 millió dolláros bírságot is kiszabott az orosz bíróság a vállalatra. Mindezt azért, mert a cég állítólag újra és újra képtelen volt illegálisnak mondott tartalmakat törölni. Ez a büntetés azért érdekes, mert az első árbevétel alapú bírság Oroszországban (a tippek szerint a Google oroszországi árbevételének bő 8 százaléka volt a mostani). A Meta 27,15 millió dolláros bírságot kapott ugyanezen okokból (Facebook- és Instagram-tartalmak miatt).

Moszkva egyre nagyobb nyomást gyakorol a big tech cégekre, és nem csak az internetes platformok komolyabb szabályozására törekszik a személyes és üzleti szabadság biztosítására hivatkozva, hanem az illegálisnak mondott tartalmak (droggal, terrorizmussal, szélsőségekkel, fegyverekkel, gyermekpornóval kapcsolatban, többek között) töröltetésére is sokkal jobban odafigyel. Több amerikai céget köteleztek arra is, hogy január 1-től orosz területen hivatalosan is legyenek képviselve, ellenkező esetben bírságra vagy betiltásra számíthatnak.

Azóta történt

Előzmények