Hazaárulással vádolnak egy orosz kiberbiztonsági vezetőt

Hazaárulás gyanújával őrizetbe vették Ilja Szacskovot, a Group IB orosz kiberbiztonsági vállalat vezetőjét és alapítóját – közölték szerdán orosz hírügynökségek.

A tudósítások idézték a lefortovói bíróság sajtószolgálatának szűkszavú közleményét, amely szerint a szeptember 28-án őrizetbe vett Szacskovot két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték. A törvényszék más információkkal nem szolgált, mivel a büntetőjogi eljárás anyagait titkosították.

Annyi kiderül a tudósításokból, hogy Szacskov nem vallotta magát bűnösnek, a vád pedig feltehetően titkos adatok külföldi hírszerzéshez továbbítása. Egy forrás úgy tudja, hogy a mostani eljárás összefügg egy szövevényes korábbi üggyel, amelyben többek között Szergej Mihajlovot, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) információbiztonsági központjának korábbi helyettes vezetőjét azzal gyanúsították meg 2016-ban, hogy az amerikai választási kampányba beavatkozó, állami megbízásból dolgozó orosz hackerekről adott át információkat a CIA-nek.

Egyes feltételezések szerint nem maga Szacskov adhatott ki dokumentumokat, de mivel cégvezetőként aláírásával vállalta, hogy a bizalmas adatok nem kerülhetnek ki a cégtől, és ez valószínűleg mégis megtörtént, neki kell vállalnia a felelősséget – de mindez csak találgatás.

A Group IB szerda reggel megerősítette, hogy előző napon házkutatást tartottak a vállalat moszkvai központjában, de nem tudják ennek okát (a hírre a helyszínre siető újságíróknak a lesötétített kisbuszban érkező különleges egység tagjai azt mondták, hogy „filmforgatás zajlik”). A cég közölte, hogy a felhasználók és a partnerek kiszolgálása zavartalan.

A Group IB kibertámadások észlelésével és megakadályozásával, az interneten elérhető szellemi tulajdon védelmével foglalkozik. Az egyik vezető orosz kiberbiztonsági vállalat, amelynek kliensei között hazai és külföldi bankok, energiaipari és távközlési cégek vannak, de az Interpol nemzetközi rendőri szervezet is igénybe veszi a szolgáltatásait.

Oroszországban tizenkettőtől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható a hazaárulás bűntette.

Előzmények