Pénzbüntetéssel sújtanák a torrentezőket Oroszországban

Az orosz Kulturális Minisztérium egy olyan javaslatot nyújtott be a kormánynak, mely szerint a jövőben a hétköznapi torrentezőket is büntetnék, mégpedig bizonyított esetben ötezer rubel (körülbelül 34 ezer forint) bírságot szabnának ki rájuk - tudta meg a Kommerszant hírportál.

A javaslat egy nagyobb törvénycsomag része, melynek célja, hogy visszafogja a kalózkodást. A tervek szerint a torrentes fájlmegosztás minden résztvevőjét büntetnék: a trackeroldalak üzemeltetőit, a tárhelyszolgáltatókat, illetve a szolgáltatás felhasználóit is. A javaslat egyik fő támogatója az informatikai bizottság befolyásos tagja, az internetes üzletekben és médiavállalkozásokban is érdekelt Robert Slegel.

De mégis hogy?

Sem a javaslat, sem Slegel nem tért ki a részletekre, a minisztérium elképzelése szerint a jogtulajdonos követelésére a szolgáltatóknak a felhasznált IP-cím alapján ki kellene adniuk a torrentezők adatait, hogy figyelmeztethessék őket. A meglehetősen homályosan fogalmazó javaslat valószínűleg  a nemrég kudarcba fulladt francia mintát követné, vagyis fokozatos fellépést szeretnének: amennyiben a torrentező a figyelmeztetés(ek) ellenére is folytatja tevékenységét, akkor szabnák ki a büntetést.

A javaslatot azonban igen nagy ellenkezés fogadta. A lapokban megszólaltatott orosz távközlési szakértők mindegyike elmondta, hogy szerintük az elképzelés megvalósíthatatlan. Egyrészt egyéb jogszabályokat is meg kellene változtatni az alkalmazásához, de nem is ez a legfőbb gond, hanem az – ahogy az ottani távközlési szövetség képviselője megfogalmazta –, hogy a dinamikus IP-címek alapján nem lehet azonosítani azt a felhasználót, aki a le/feltöltést végrehajtotta.

Hasonlóképp ellenzik a javaslatot a vezető orosz böngésző, a Jandeksz (Яндекс) képviselői is, akik egyrészt az orosz IT-ipart veszélyeztetőnek tartják a törvényjavaslat jelenlegi formáját, másrészt ők is kétkednek a végrehajtás hatékonyságában.

Azóta történt

Előzmények