Összeborul a Sun és az Intel

A Sun Microsystems ismét épít x86-os kiszolgálókat az Intel Xeon processzoraira – értesült az ügyhöz közelálló forrásoktól a CNET News.com. Az informatikai lap szerint a két vállalat első emberei, Jonathan Schwartz és Paul Otellini ma jelentik be a kibéküléssel felérő kooperációt. Az első inteles Sun-szerverek várhatóan még az első negyedévben piacra kerülhetnek, és később xeonos munkaállomások is várhatók. Az együttműködés része lesz továbbá, hogy az Intel nagyobb figyelmet szentel majd a Javának és a Solaris operációs rendszernek – utóbbi x86-os változatának fejlesztésében maga is részt vállal. A két cég nem kommentálta az értesülést.


Vége a kizárólagosságnak

A Sun – amely 2003 novemberében stratégiai megállapodást kötött a második számú processzorgyártóval, az Advanced Micro Deviceszel (AMD) – két évvel ezelőtt a gyengébb teljesítményre és a nagyobb fogyasztásra hivatkozva száműzte az Intel chipjeit általános célú szervereiből. Akkor az AMD Opteron processzor e mutatókat tekintve kétségkívül jobb választás volt. Tavaly nyáron azonban változott a helyzet: az akkor bemutatott, új Core architektúrára épülő, két- és négymagos Xeonok izmosabbak és kevesebbet is fogyasztanak, mint az AMD chipjei.

A Banc of America elemzője, Sumit Dhanda – aki először szellőztette meg a hírt – úgy látja, hogy bár rövid távon az Intel eredményét nem befolyásolja érezhetően az ügylet, az AMD-hez való ragaszkodás feladásából idővel profitálni fog a vezető processzorgyártó. Jóslata szerint már 2008-ban elérheti a 25-50 százalékot az xeonos gépek aránya a Sun x86-os szerverforgalmából.

A Sun a megállapodást követően is értékesít majd AMD Opteron és UltraSPARC processzorokra épülő szervereket is.

Azóta történt

Előzmények