Ez történt idén márciusban

A Microsoft bejelentette, hogy a Windows 10 kevesebb helyet foglal, mint elődje, már a nyáron elérhető lesz, sőt, az ingyenes frissítésben nem csak a legális, hanem a kalózverziók is részt vehetnek. A félreérthető kommunikációt az újságírók félre is értették, egy ideig úgy tűnt, hogy a legalizáció megtörténhet, de végül kiderült, hogy a frissítési lehetőség természetesen nem teszi jogszerűvé a használatot. Mindenki a redmondiak húzásáról beszélt anélkül, hogy a vállalat fizetett volna a reklámért.

A UPC márciusban átalakította mobilos csomagajánlatait, a lebeszélhető percek és a havidíjban foglalt rövid szöveges üzenetek mellé bevezette a korlátlan adatforgalmi keretet, mely akkor sem számított sebességbajnoknak, teljesen új megközelítést hozott a hazai piacon. Erre reflektálva a Telenor és a Vodafone is lépett, előbbi elméleti 150 Mbit/s-es hipernet felé kezdte terelni ügyfeleit, utóbbi pedig úgy döntött, feloldják az esetleges VoIP korlátozásokat.

4,2 milliárd dolláros szerződést kötött a SpaceX
4,2 milliárd dolláros szerződést kötött a SpaceX [+]

A SpaceX 4,2 milliárd dolláros szerződéskötésével pozitívba fordult az űrvállalat mérlege, mi pedig igyekeztünk alaposan megvizsgálni, hol tart az űrverseny. Közben a NASA bejelentette, hogy kiterjesztettvalóság-szemüvegekkel látják el az asztronautákat, ezzel könnyítve munkájukat.

A Snowden-féle szivárogtatás sem állt le az év harmadik hónapjában, kiderült például, hogy a CIA és az NSA rendszeresen tanácskoztak, illetve az is, hogy az Apple biztonsági réseit is nagy erőkkel kutatják, belepiszkáltak az OS X frissítőjébe, ráadásul egy módosított alkalmazáskészítő szoftver segítségével "gyárihibás" appokat készíthettek.

A BBC elindította nagyszabású akcióját, melynek keretében egymillió brit diákot kívántak programozásra ösztönözni. Ingyenes Micro Bit egységeket adtak a tanulóknak, akik a Make it Digital program segítségével kerülhettek közelebb a szoftverfejlesztéshez.

BBC Micro Bit
BBC Micro Bit (forrás: Engadget) [+]

A Google különleges szélerőműve izgalmas vitát váltott ki a fórumon, öröm volt olvasni a rengeteg szakértő hozzászólást, bár a téma kissé módosult menet közben, még az összeesküvés-elméletek is szóba kerültek.

Hazai matematikusok mutatták be a szoftvert, amivel szerintük az is megkedveli a számtant, aki korábban irtózott tőle. Közben a kínai mobil költések megközelítették a PC-s számokat, az izlandi kalózpárt pedig megduplázta támogatottságát.

Matematika másképp
Matematika másképp [+]

A magyar rendőrség intelligens mobilkamerái éles üzemre álltak, megkezdődött a régi eszközpark cseréje, a NAV pedig engedély nélkül működő, záloglevelekkel operáló számítástechnikai boltokat fogott. Mindeközben a Spotify torkát szorongatni kezdte az Universal Music Group, ugyanis az ingyenes és a fizetős modell között annyira kicsi volt a különbség, hogy a többségnek nem érte meg pénzt adni a szolgáltatásért, a kiadó viszont bevételt akart.

A mai napig a legnagyobbak közé sorolhatjuk azt az adatlopási akciót, ami egymilliárd e-mail címet érintett, és hiába kerestek kétmillió dollárt az elkövetők, elkapták őket. A hónap legviccesebb eseménye az volt, hogy a Tinder nevű társkereső alkalmazásban férfiakat eresztett össze egy programozó. A vicces párbeszédekből nem csak az derült ki, hogy mennyire ki voltak éhezve a felek, hanem az is, hogy a másikra nem nagyon figyeltek.

Egy akkumulátor élete
Egy akkumulátor élete

Bemutattunk egy magyar startupot is, a Codie fejlesztői lánctalpas robottal törtek be a köztudatba. Segítettünk azoknak, akik Linux Mint operációs rendszerre kívántak váltani, illetve közelről megszemléltük, mi történik pontosan egy akkumulátorban. Végül a MIT passzív mikrofonos tesztjével arra is rávilágítottunk, hogy a hangtalan videók megfelelő körülmények között "hangossá alakíthatók".

Előzmények