Otthonukból szavazhatnak az észtek

A parlament áldásával az őszi helyhatósági választásokon már otthonukban is leadhatják online szavazatukat az észt választópolgárok. A kezdeményezés különlegességét az adja, hogy a szavazás bármely észt állampolgár számára lehetővé teszi, hogy elektronikusan, saját otthonából voksoljon.

Az elsősorban a kormánypártok kereszttüzébe került kezdeményezés végül simán vette az utolsó akadályt, így az október 16-án lebonyolítandó helyközi választásokon már élesben vizsgázik a rendszer. Az észt kezdeményezés egyedülállóságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy más országokban az elektronikus szavazás – ha egyáltalán van ilyen – csupán a választási helyiségekben elhelyezett számítógépekről bonyolítható le.

A törvényhozás által szentesített reformtervezetet több oldalról is éles kritikával illették. Szakmai körök elsősorban az új rendszer tesztelésének előkészítését, jogászok pedig alkotmányos aggályaikat fogalmazták meg. Míg előbbiek egy emlékmű elhelyezéséről döntő, a későbbi rendszer főpróbájának tartott online szavazás komolyságát, utóbbiak a szavazás titkosságának biztosítását kérdőjelezték meg.

Előzmények