Letölthető az ingyenes Panda Cloud vírusirtó végleges verziója

Április végén számoltunk be arról, hogy a cloud computing égisze alatt lépett akkor béta-fázisba a Panda Security legfrissebb üdvöskéje, a Panda Cloud Antivirus. A cég mai közleménye szerint a tesztüzem véget ért, s a szoftver végleges változata már hozzáférhető a felhasználók számára.

A Cloud Antivirus a komputerférgek, rootkitek és egyéb kártékony kódok detektálására a Panda saját cloud computing technológiáját kamatoztatja, melyet a hangzatos „közös intelligencia” (Collective Intelligence) névre kereszteltek. A Panda szerint platformjuk képes majdhogynem valós időben azonosítani a vírusokat, osztályozni azokat hat percen belül, és feldolgozni több mint 50 ezer mintát naponta. Maga a szoftver egyébként a nem végrehajtható fájlokat alacsonyabb prioritási szinten kezeli, és a rendszer üresjáratában ellenőrzi, ellentétben a végrehajtható állományokkal, melyeket azonnal átböngész fenyegetettségek után kutatva.

Panda

A szolgáltatás hátterét adó felhő, vagyis a munkát végző szerverek már 82 millió fájlt elemeztek eddig: „A béta-állapot óta gyakorlatilag csúcsra járattuk a szervereket. Ebben az egész cloud-dologban az a jó, hogy nem kell folyton update-elni, a felhasználóoldali kliens igényei ráadásul rendkívül szerények: 20 megabájt RAM-mal is beéri” – nyilatkozta a megjelenés kapcsán Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója.

A szoftver – amely immár a Windows 7-tel is kompatibilis – bárki számára elérhető a hivatalos honlapon, s a szoftver használata – cserébe a közös intelligencia építgetéséért – teljesen ingyenes.

Azóta történt

Előzmények