Pang a hazai nyomtatópiac

Az IDC nemrég közzétett előzetes adatai szerint tavaly a magyarországi nyomtatópiac mintegy 20 százalékkal zsugorodott – derül ki a kedvezőtlen piaci környezetben is jól teljesítő OKI közleményéből. 2006-ban az egy évvel korábbi 290 000 helyett csupán 235 000 darab készüléket adtak el gyártók, ami azért is érte hideg zuhanyként a visszaesést – bár eltérő mértékben, de kivétel nélkül – megszenvedő gyártókat, mert a piackutató korábban optimista, növekedést jósló prognózist tett közzé. (Az IDC 2005 végén még úgy becsülte, hogy minden kategóriában, ám különösen a színes nyomtatók piacán jelentős bővülés várható.)

A 11-20 lap/perc sebességű, színes lézernyomtatók szegmense közel 20 százalékkal esett vissza. A japán OKI azonban – melynek hazai ismertsége két év alatt 26-ről 90 százalékosra nőtt – 1443 darab eladott készülékével megduplázta eladásait, és így 104 százalékkal növelte piaci részesedését. Ezzel az eredménnyel az cég piacvezető lett ebben a kategóriában, ami egyben példátlan eredmény a magyarországi leányvállalat 14 éves fennállásának történetében.

A színes lézernyomtatók teljes piaca mintegy 12 százalékkal, 11 000 darabról 9700 darabra esett vissza. Az OKI azonban itt is 89 százalékkal növelte eladásait, ami a második helyet biztosította a cégnek e szegmensben. A lézernyomtatók teljes piaca – ebben a fekete-fehér és színes modellek egyaránt megtalálhatók – évi 95 700-ról 89 000 darabra csökkent 2006 végére. Az OKI itt is növelni tudta részesedését, és a harmadik helyet szerezte meg.

Barlavits Péter, az OKI Systems Magyarország Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója elmondta, hogy 2007-ben is a piac zsugorodására számítanak, és a csökkenő vásárlóerő miatt várhatóan csak a belépő szintű, olcsó – akár 15 000 forintos – monokróm készülékek iránti nőhet csak a kereslet. Áttörést csak az év vége hozhat, amikor elérhetővé válnak majd azok az EU-s források, amelyek kihathatnak az infrastrukturális fejlesztésekre, és ezzel lendületet adhatnak a perifériapiac egészének.

  • Kapcsolódó cégek:
  • OKI

Azóta történt

Előzmények