Akkumulátort papírból!

A nanotechnológia vívmányait kihasználva hagyományos papírból is építhetünk működő akkumulátort – bizonyították be a Stanford Egyetem kutatói. Az ultrakönnyű, gyakorlatilag bármely irányba hajlítható telep egyszerű körülmények között rendkívül gyorsan előállítható, bár az előkészületek némileg több időt emésztenek fel: laboratóriumi körülmények között készül ugyanis a töltés tárolásáért felelős anyag, melyet magára a papírra hordanak fel.

Az akku lelke nem más, mint egy rendkívül különleges tinta, mégpedig szénalapú nanocsövekkel és ezüst nanohuzalokkal „teleszőve”. Miután az anyagot rákenték a papírra, a félkész produktumot hőkezelik, így egyrészt megszabadulnak a víztartalomtól, másrészt ráégetik a tintát a lapra. A végeredmény egy vezetőképes papírlap, amely megfelelően hasznosítva akkumulátorként vagy akár kondenzátorként is megállhatja a helyét – számolt be a kutatás eredményről Yi Cui, az egyetem adjunktusa.


Az alkalmazott nanoanyagok rendkívül vékony rétegben kerülnek fel a papírra, és szorosan annak szerkezetéhez tapadnak, ennek köszönhetően a telep rendkívül tartósnak bizonyul: akár 40 ezer töltés-kisütés ciklust is képes tolerálni, ráadásul a hagyományos vezetőkhöz képest a nanohuzalok sokkal hatékonyabban szállítják a töltést – mint kiderült, savas közegbe mártva is.

A fizikusok hiszik, hogy a társadalomnak egyre inkább égető szüksége van olcsón előállítható energiatároló berendezésekre. Egy alkalmazási terület lehet a tisztán elektromos vagy hibrid meghajtású autók piaca, ahol a gyors elektromos töltésszállítás kulcsfontosságú a hatékony üzemeltetéshez. A speciális anyag nagy felülete és vékony kiterjedése további előnyt jelenthet a méretes és nehéz alkatrészekkel szemben.

„A legfontosabb, hogy meglássuk: mindennapi életünk egyik tartozéka, a papír egyszerű folyamatokkal tovább hasznosítható elektronikai eszközzé – ez a nanotechnológia, hétköznapjaink szerves része” – kommentálta a kutatási eredményeket Peidong Yang, a Berkeley Egyetem kémiaprofesszora.

Azóta történt

Előzmények