A párizsi támadásnak hatása lehet a digitális titkosításra is

Már többször beszámoltunk arról, hogy a titkosszolgálatok szerte a világon, de leginkább az Egyesült Államokban kiemelt kampányt folytatnak azért, hogy a digitális kommunikációs szolgáltatásokat biztosító vállalatok vagy hagyjanak fel az üzenetek titkosításával, vagy pedig – valamilyen szabályozott keretek között – adjanak hozzáférést a nemzetbiztonsági ügynökségeknek az adatokhoz. Mindezt azzal indokolják, hogy a terroristák és a bűnözők kihasználják a védettséget, és így sokkal nehezebb a felderítésük. A jogvédők által megtámogatott vállalatok döntő többségükben ellenállnak, mivel attól tartanak, hogy ha a nemzetbiztonságiak szabadon monitorozhatnák az üzenetváltásokat, azzal elveszítenék ügyfeleik bizalmát, és eddig a politika a legtöbb helyen ezt a törekvést támogatta.

A hétvégi párizsi terrortámadás után borítékolható volt, hogy a titkosszolgálatok azonnal fel fogják használni erős érvként. És pontosan így is történt: szerte a világon, de különösen az Egyesült Államokban felerősödtek a titkosítás elleni hangok. Megszólaltak politikusok, szakértők, nemzetbiztonsági vezetők, rendőrök stb.

Különösen keményen fogalmazott a CIA igazgatója, John Brennan, aki tegnap a neves washingtoni think-tank (Center for Strategic International Studies) biztonságpolitikai tanácskozásán fejtette ki álláspontját. Elmondta, hogy a hírszerzésnek egyre nehezebb a dolga, mivel a terroristák egyre képzettebbek, a terrorszervezetek pedig felhasználják a modern technológiákat, és ez nagy kihívás elé állítja a nemzetbiztonságiakat. Az pedig külön probléma, hogy az említett vállalatok end-to-end titkosítást használnak a kommunikációs szolgáltatásokban – gyakran olyat, mint például az Apple is, melynél maga a gyártó és/vagy szolgáltató sem ismerheti meg az üzenetek tartalmát. Brennan biztos benne, hogy a terrortámadások folytatódni fognak Európában, így a felderítést nagyban megkönnyítené a titkosítások feloldása. Az igazgató közölte: reméli, most már az amerikai hírszerzési tevékenységet oly hangosan kritizáló Európa is felébred végre, és Párizs után belátják, hogy a terrorizmus ellen határozottan fel kell lépni.

Brennan véleményét támogatta meg tegnap a republikánus John McCain szenátor is, aki szerint olyan titkosításokat kell alkalmazni, amelyeknél a kulcsot biztonságosan „letétbe” helyeznék, hogy a bírói végzéssel rendelkező hatóságok szükség esetén használni tudják.

Hasonlóképp nyilatkozott a kaliforniai demokrata szenátor, Dianne Feinstein is, aki arra kérte a Szilícium-völgy vállalatait, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben segítsék a hatóságokat: „Segítséget kértem [tőlük]. És nem kaptam semmi segítséget. Ha megalkotnak egy terméket, mely lehetővé teszi gonosz szörnyetegek számára a kommunikációt, hogy gyerekeket fejezzenek le, hogy ártatlanoknak okozzanak sérüléseket egy futballstadionban, egy kis párizsi étteremben, hogy felrobbantsanak egy utasszállító repülőgépet, az bizony nagy probléma.”

Azóta történt

Előzmények