Pénztárgépek: nem lesz határidő-hosszabbítás, de szigorítás igen

Úgy tűnik, hogy vagy a nol.hu-nak nyilatkozó piaci szereplők tévedtek, vagy pedig a kormányzat változtatott korábbi elképzelésén, mivel ma a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy a PC-alapú, úgynevezett nagykasszák átállítási végső határideje 2013. december 31., vagyis nem lesz májusig történő hosszabbítás.

A minisztérium közli, hogy nem tervezik az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésére nyitva álló határidők megváltoztatását. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a kiskasszák esetében már lejárt a kötelező megrendelési határidő, a régi kiskasszák csak addig használhatók, amíg a kereskedő, vendéglátós számára le nem szállítják az új gépet.

A minisztérium jelzi, hogy ők mindent megtesznek azért, hogy felgyorsítsák az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetését, és a folyamat zajlik, mivel számos adózó megtette már a szükséges lépéseket az új kasszák beszerzése érdekében, és egyre nő a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötött új kasszák száma is.

Indoklásként a minisztérium közleménye kifejti, hogy a jogkövető adózók érdekei azt kívánják, hogy a tárca ne adjon lehetőséget további halasztásra, ne tegye lehetővé, hogy egyes adózók kivonják magukat a kasszacsere kötelezettsége alól. Ennek megfelelően nem kerül sor sem a kiskasszák, sem pedig a PC-alapú nagykasszák esetében határidő-módosításra.

Emellett, tekintettel az átálláshoz kapcsolódó ellenőrzések tapasztalataira, a tárca olyan módosító javaslatot készít elő, amely alapján az adóhatóság szigorúan fel tud lépni azokkal szemben, akik az új kasszák beszerzésére vagy beüzemelésére nem hajlandók.

A minisztérium figyelmeztet, hogy a tervezett szabályok szerint akár az üzlethelységének bezárására is számíthat az az adózó, aki nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel.

Azóta történt

Előzmények