Pepecselt az új Explorer, bepeccselték

A Microsoft a múlt héten csöndben kiadott egy javítást az Internet Explorer 7-hez. Nemrég felfedezték ugyanis, hogy a böngésző becsapós oldalakat azonosító phishingszűrője látványosan lelassíthatja a számítógépet. Ez olyan esetekben fordulhat elő, ha a felhasználó sok frame-ből álló weboldalra látogat, vagy rövid idő alatt számos frame-et néz meg. Mivel a szoftver a teljes oldalt elemzi, a processzorhasználat ilyenkor elérheti a maximumot – ez okozza az időleges belassulást.

Amint az ismert, az októberben kiadott böngésző fejlesztése során különös hangsúlyt fektettek a böngészés biztonságosabbá tételére. Ennek egyik eredménye az adathalász oldalak automatikus szűrése: ha az Internet Explorer 7 egy ismert phishingoldalra jut, figyelmezteti a felhasználót a veszélyre. Az elmúlt hetekben hazai bankokat ért támadások nyilvánvalóvá tették, hogy ez a típusú fenyegetés minket, magyarországi usereket is érint.

A Mozilla Alapítvány által fejlesztett Firefox 2-ben szintén található phishingszűrő. Ez a számítógépre tölti az ismert becsapós oldalak feketelistáját, és azzal veti össze a felkeresett oldal webcímét. Az Internet Explorer 7 viszont a Microsoft szervereivel kommunikálva ellenőrzi az oldalak státuszát.

A szűrő hibáját javító patch a múlt hét kedden, a rendes hó eleji frissítésekkel egy időben jelent meg, de nem volt része az automatikusan települő csomagnak, letöltéséhez el kell látogatni a szoftvercég honlapjára.

Azóta történt

Előzmények