Perbe torkollt a két legnagyobb alaplapgyártó közti marketinghadjárat

A tajvani versenyhivatalhoz fordul a világ első számú alaplapgyártója, az Asus márkanévvel rendelkező Asustek Computer, miután legnagyobb piaci ellenfele, a Gigabyte Technology egy májusi sajtóbemutató kapcsán a cég és termékei jó hírnevét sértő, falsnak vélt információkat közölt a médiával. A világelső gyártó a panasz benyújtását követően másnap ugyanezért be is perelte vetélytársát. A hasonló összetűzések nem számítanak ritkaságnak ebben az iparágban, jóllehet a felek leginkább a golfpályán rendezték eddig az efféle vitákat. Az Asustek és a Gigabyte kiélezett ellentéte ugyanakkor azért figyelmet érdemlő, mert a két cég korábban igen jó kapcsolatot ápolt egymással: nem egészen két éve még egy, az alaplapok és videokártyák gyártásával foglalkozó vegyesvállalat létrehozásában is megegyeztek. A Gigabyte United végül a tervek szerint létre is jött, tavaly márciusban azonban mindmáig tisztázatlan okokból szakított egymással a két vállalat.

A szakítást követően aztán egyre-másra tűntek fel nem csak a belső használatra szánt, hanem a nagyközönség számára is elérhető publikációkban, reklámanyagokban a direkt termékösszehasonlítások, ami hónapokon át tartó, egészséges adok-kapok versennyé alakult a két cég közt. A marketingrészlegek által irányított összecsapásban ezúttal azonban túl mélyre ütött a Gigabyte – vélik az Asustek jogászai, akik riválisuk legutóbbi összehasonlító bemutatója kapcsán a hétvégén perre mentek.

A beadvány szerint a Gigabyte szándékosan félrevezetően, illetve hiányos információk alapján következtetve alapvetően két ponton sérti az Asustek jó hírnevét: szerintük a Gigabyte-nál felületesen, a technológia alapos ismerete nélkül hasonlították össze a két gyártó alaplapjain található, energiatakarékossági célokat szolgáló funkciók hatásfokát. Ezek a technológiák a manapság oly divatos „zöld számítástechnika” egyik legfőbb pillérét képezik az alaplapoknál – képesek több fokozatban, akár felhasználói beavatkozással, akár teljesen automatikusan csökkenteni a komponensek áramfogyasztását, teljesítményét, ezzel évente átlagosan akár több száz kilowattóra áramot is megspórolva.

Az Asus alaplapokon található elektronikai komponensek, konkrétan a szilárdelektrolit-kondenzátorok minőségét szintén firtatja a Gigabyte prezentációja, mely az Asustek álláspontja szerint ezen a ponton kifejezetten rosszindulatúan, szándékosan félrevezetően tünteti fel rossz fényben a cég termékeit. A marketingrészlegek (jóllehet ezúttal nem teljesen alaptalanul) előszeretettel tesznek egyenlőségjelet a felhasznált kondenzátorok minősége és a termék általános minősége közé, ezért sem meglepő, hogy kicsapta a biztosítékot az Asusteknél az az ominózus prezentációban elhelyezett dia, mely felpúposodott és szétdurrant kondenzátorokat ábrázol – csakhogy az Asustek szerint a képen nem is egy alaplap, hanem egy videokártya egy részlete látszik (melynek nyomtatott áramköre a legtöbb Asus alaplaphoz hasonlóan rézszínű), ráadásul az sem a cég terméke.

Az Asustek múlt pénteken kiadott közleményében határozottan visszautasítja riválisa vádjait és a tisztességes versenyt sértő magatartását. A Gigabyte eddig hivatalosan nem reagált az Asustek lépésére, egy korábbi közleményükben mindössze annyit írtak, hogy száz százalékban kiállnak az igazuk mellett. A cég szóvivőjének egyik nyilatkozata ezzel együtt azt sejteti, hogy a vállalatnak így vagy úgy, de jól jön a hírverés: „Érdekes lesz a 2008-as Computex” – mondta kissé cinikusan az ázsiai sajtónak a cég egyik embere, egyben utalva arra, hogy a marketinghadjárat a hamarosan kezdődő informatikai kiállításon csúcsosodhat ki teljesen.

Azóta történt